Den kulturelle skolesekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tom Rudi Torjussen turnerte i skoleåret 2014-15 med «Flyt» i Aust-Agder.
Et ensemble fra Agder teater turnerte i 2013-14 med dukketeaterforestillingen «Prinsessen på erten» i Aust-Agder.

Den kulturelle skolesekken, forkortet DKS, er en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i grunnskolen og i videregående opplæring i Norge får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Satsingen finansieres av Tippemiddeloverskuddet og forutsetter et samarbeid mellom kultur- og skolesektoren. Skolesekken har som fremste mål å gi barn en kulturell kapital og kompetanse som vil gjøre de bedre i stand til å møte utfordringene i samfunnet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for Den kulturelle skolesekken kom utover på 1990-tallet. Arbeidet startet opp i Hedmark, der man i 1991, 10 år før DKS ble opprettet som et nasjonalt program, stiftet Turnéorganisasjonen, som samme år startet med "Skolepakka" – et kunst- og kulturformidlingsprogram med profesjonelle kunstnere på turné til grunnskolene i Hedmark. Hver elev fikk fra denne høsten et bredere kunsttilbud i tillegg til Rikskonsertenes skolekonsertordning. Flere fylker og kommuner fulgte etter. Det ble satt fokus på at barn og unge har krav på et kulturtilbud som er likeverdig med det tilbudet voksne har. I stortingsmelding nummer 61 (1991–1992) ble det understreket som et viktig prinsipp at barn og unge på den ene siden må få opplevelser med profesjonell kunst, og på den andre siden at barnas egne kulturelle ressurser blir tatt i bruk. Videre ble det i handlingsplanen Broen og den blå hesten (KUF og KD, 1996) lagt vekt på at barn må få opplevelser med profesjonell kunst av høy kvalitet, samtidig som de får utfolde seg med egne kulturelle aktiviteter.

Målsettinger og innhold[rediger | rediger kilde]

Målene og prinsippene for arbeidet er nedfelt i stortingsmelding nummer 38 (2002–2003) og i Stortingets behandling av denne meldingen. De overordnede målsettingene med Den kulturelle skolesekken er:

  • å medvirke til at elever i grunnskolen får et profesjonelt kulturtilbud
  • å legge til rette for at elever i grunnskolen skal få tilgang til, gjøre seg kjent med og få et positivt forhold til kunst- og kulturuttrykk av alle slag
  • å medvirke til å utvikle en helhetlig innlemmelse av kunstneriske og kulturelle uttrykk i realiseringen av skolens læringsmål.

Den kulturelle skolesekken finansierer blant annet forfatterbesøk, teaterforestillinger, konserter, film og visuell kunst for elevene. Det er fylkeskommunene som er gitt ansvaret for å forvalte innholdet i Den kulturelle skolesekken. Dette sikrer en lokal profil, men svært mange produksjoner formidles fra de nasjonale aktørene Kulturtanken (musikk), Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (visuell kunst), Norsk scenekunstbruk (scenekunst), Norsk forfattersentrum (litteratur), Film & Kino (film) og Norsk kulturråd (kulturarv).

Gullsekken[rediger | rediger kilde]

Gullsekken var[1] frem til og med 2014 en årlig prisutdeling knyttet til Den kulturelle skolesekken. Én skole og én produksjon vant hver sin pris, utdelt av en fagjury.

Svolvær barne- og ungdomsskole ble i 2007 tildelt den første Gullsekken. Prisene var på 100 000 kroner. I 2008 vant fem grunnskoler i Bamble i Telemark og regissør Kaja Wright Polmar og animatør Mats Grorud for animasjonsfilmen Asylsøkere. Gullsekken for 2009 for beste kulturarbeid i skolen gikk til Gosen skole i Stavanger. Prisen for beste produksjon gikk til det psykologiske dramaet Kulde, produsert av Trøndelag Teater.

I 2010 gikk prisen for beste kulturarbeid i skolen til Unneberg skole i Sandefjord, mens den interaktive forestillingen Usynlig (produsert av Katrine M.E. Strøm og Maja Bugge) fikk prisen for beste produksjon[2]. Teaterkompaniet NIEs forestilling «Kollaps / Everything Falls Apart» vant produksjonsprisen[3] og Søre Ål skole fra Lillehammer skoleprisen i 2011[4]. 2012s gullsekker gikk til Linderud skole i Oslo og Thea Danielsen Fjørtoft fra Grue for forestillingen Superwoman[5]. I 2013 ble den tildelt Iveland skole i Aust-Agder og produksjonsprisen gikk til dansegruppen Absence Crew fra Bergen for forestillingen «Askeladden på nye eventyr»[6].

De siste gullsekkene ble i 2014 tildelt festivalen Filmfest Salten for beste produksjon og Kippermoen ungdomsskole fra Vefsn som beste skole[7].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den kulturelle skolesekken: «Gullsekken» på Kulturrådets nettsider Arkivert 7. desember 2014 hos Wayback Machine. (besøkt 5. desember 2014)
  2. ^ DagenMagazinet: «Gullsekken 2010 til Unneberg skole», 28. mai 2010, s. 10
  3. ^ googlecaches versjon av Den kulturelle skolesekken: «Vinner av Beste produksjon 2011» på Kulturrådets nettsider (besøkt 5. desember 2014)
  4. ^ Nordheim, Lasse: «– Verdt hver eneste krone» i Østlands-Posten 6. april 2011, s. 6.
  5. ^ NTB: PRM: «Norsk Tipping / Den kulturelle skolesekken: - ... Gullsekken 2012 til Linderud skole og til forestillingen Superwoman», 17. april 2012
  6. ^ Den kulturelle skolesekken: «Gullsekken til Iveland skole og Absence Crew» på Kulturrådets nettsider Arkivert 7. desember 2014 hos Wayback Machine. (besøkt 5. desember 2014)
  7. ^ Trellevik, Mads René: «Filmfest Salten vant Gullsekken 2014» i Avisa Nordland 26. juni 2014 (besøkt 5. desember 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata