Hopp til innhold

Mathematics Genealogy Project

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mathematics Genealogy Project er en webbasert database som har som mål å samle informasjon om alle matematiske doktorgradsavhandlinger sammen med navn på doktoranden og veilederen. På denne måten får man en akademisk stamtavle, som gjenspeiler forholdet mellom matematikere. I august 2008 hadde prosjektet mer enn 125 000 oppføringer.

Prosjektet ble grunnlagt som følge av at Harry B. Coonce ønsket å vite navnet på sin veileders veileder. På det tidspunktet var Coonce professor i matematikk ved Minnesota State University, Mankato. Prosjektet ble gjort tilgjengelig på Internett høsten 1997. Høsten 2002, et par år etter at Coonce pensjonerte seg, bestemte Minnesota State University at de ikke lenger ville støtte prosjektet økonomisk, og det ble overflyttet til North Dakota State University. Siden 2003 har prosjektet også fått en viss støtte av American Mathematical Society, og i 2005 fikk det et stipend fra Clay Mathematics Institute.

Prosjektet viser blant annet at Carl Friedrich Gauss (1777–1855) har mer enn 40 000 matematiske etterkommere. Omvendt finner man ut at, i likhet med i dyreriket, kan de fleste av dagens matematikere føre sine aner tilbake til et lite antall stamfedre.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata