DDRs nasjonalpris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DDRs nasjonalpris

DDRs nasjonalpris var en orden utdelt i DDR. Ordenen fantes i tre ulike klasser for vitenskapelig, kunstnerisk og annen fortjenestefull innsats. Når det gjaldt vitenskapelige bidrag, ble ofte prisen gitt til forskergrupper og ikke enkeltindivider.


Historie[rediger | rediger kilde]

DDRs nasjonalpris ble utdelt 7. oktober, Republikkens Dag, hvert år fra 1949. Den ble gitt for «fremragende kreativt arbeid i feltene vitenskap og teknologi, viktige matematiske og vitenskapelige oppdagelser og teknologiske oppfinnelser, introduksjon av nye arbeids- og produksjonsmetoder» og «fremragende arbeider og fortjenester i områdene kunst og litteratur». Denne høythengende ordenen kunne gis til østtyske borgere, grupper og utlendinger hvis de hadde gitt viktige bidrag til sosialistisk kultur og vitenskap.

Nasjonalprisen fantes i tre klasser, med korresponderende pengeutdelinger for hver klasse. Første klasse hadde en pengetildeling på 100 000 DDR-Mark, andre klasse; 50 000 DDR-Mark og tredje klasse; 25 000 DDR-Mark.

Selve medaljen er rund, gulldekket og 26 millimeter i diameter. Den har et portrett av Goethe omgitt av ordene Deutsche Demokratische Republikk på fremsiden. På baksiden finner man ordenen National-preis omsirklet av laurbærblader. Båndet til medaljen består av vertikale striper i de nasjonale farver; rødt, sort og gull med DDRs riksvåpen i gull festet til senter av båndet. Medaljen ble båret på øvre høyre side av brystet.


Kjente mottagere[rediger | rediger kilde]


Se også: DDRs ordensvesen