Hopp til innhold

Implosjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ved en eksplosjon trenger kreftene ut i fra en kilde. Ved implosjon kollapser systemet innover, oftest som resultat av en utenforliggende kraft.

Implosjon er en prosess der objektet destruktivt komprimeres eller kollapser innover. Implosjon er en motsats til eksplosjon og innebærer at materie og energi konsentreres. Et eksempel på implosjon er et billedrør med lavt innvendig trykk som sprekker eller en undervannsbåt som knuses utenfra av høyt vanntrykk.

Kjernefysiske våpen

[rediger | rediger kilde]

I et atomvåpen med implosjonsladning, vil en kule av plutonium eller uran imploderes av et omkringliggende kuleformet arrangement av sprengladninger. Dette øker tettheten 2 til 4 ganger, og resulterer i en kjernefysisk eksplosjon. I enkelte typer atomvåpen vil denne igjen trigge en forladning som komprimerer en blanding av Deuterium-Tritium og forårsake kjernefysisk fusjon.

Fluiddynamikk (strømningsfysikk)

[rediger | rediger kilde]

Kavitasjon er en implosjonsprosess der f.eks en propell skaper områder med kortvarig lavt trykk i en væske. Når trykket faller under damptrykket ved konstant temperatur oppstår dampbobler som raskt kollapser. Denne implosjonen skaper lokalt høye akustiske lydtrykk som kan føre til lokal overflatesplintring og rask erosjon av propeller og turbiner. Lignende problemer oppstår når væske strømmer med høy hastighet f.eks. i trykksjakter, luker og overløp i vannkraftverk

Innen kunsten brukes begrepet implosjon om grafiske effekter som minner om fysisk implosjon. I kunsten går uttrykket over fra at innholdet beskriver noe eksternt til å bli selvrefererende, å sette egen form og eget uttrykk i fokus. I overført betydning brukes begrepet om mennesker og sivilisasjoner som har mistet troen på seg selv og blir innoverfokusert.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]