Yucca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yucca
Nomenklatur
Yucca
L., 1753
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsparagales
FamilieAspargesfamilien
UnderfamilieAgavoideae
Økologi
Antall arter: 40–50
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nord- og Mellom-Amerika
Inndelt i

se teksten

Yucca er en planteslekt i aspargesfamilien, underfamilie Agavoideae, bestående av 40-50 eviggrønne arter. Til felles har de sverdliknende skarpe blader arrangert i en rosett. Noen danner stamme med utgreininger, andre får et buskliknende utseende.

Yucca filamentosa i blomst

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den naturlige utbredelsen av Yucca dekker et stort område i Nord- og Mellom-Amerika. Fra Baja California i vest, nordover og inn i sørvestlige USA, gjennom det tørre ørkenlandskapet og helt nord til Alberta i Canada, øst langs Mexicogulfen og helt til atlanterhavskysten og tilgrensede stater. I sør er slekten godt representert i hele Mexico med arter som strekker seg inn i Guatemala.

Yucca har tilpasset seg et variert klima, fra ørken til gresslette, prærie, sanddyner, fjellandskap og subtropisk klima.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

I norske hjem er yucca"palmen" en populær stueplante. Bruken av "palme"-navnet skyldes at vekstformen er noe palmeliknende, men Yucca er ikke nærmere beslektet med palmefamilien. Yucca blir også mye brukt som prydplanter i hager over hele verden, spesielt fordi den trenger lite stell, tåler tørke, kulde og varme svært godt. Både Yucca filamentosa, Y. flaccida og Y. glauca er tre vinterherdige planter som egner seg godt utendørs i store deler av Norge. Blant de stammedannende yuccaene er Y. gloriosa og Y. recurvifolia trolig de best egnende for de mildeste delene av Norge, da i hovedsak kystnære områder på Vestlandet.

Flere yucca-arter har spiselige deler; både blomstene, blomsterstengelen, frøene og i noen tilfeller også røttene har blitt brukt som matkilde.

Arter (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]