Kreosotbusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kreosotbusk
Kreosotbusk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Larrea tridentata
(Sessé & Moc. ex DC.) Coville
Norsk(e) navn: kreosotbusk
Hører til: Larrea,
leddbladfamilien,
Zygophyllales
Habitat: ørken
Utbredelse: sørvestlige USA, nordlige Mexico

Kreosotbusk (Larrea tridentata) er en eviggrønn busk i leddbladfamilien (Zygophyllaceae).

Den blir 1–3 m høy. Bladene består av to mørkegrønne småblad; hvert småblad er 7-18 mm langt og 4-8,5 mm bredt. Blomstene er opptil 25 mm i diameter med fem gule kronblad. Frukten er en hårete kapsel som inneholder fem frø. Galler forårsaket av gallmygg er vanlige. Bladene lukter kreosot, spesielt når de våte etter regn.

Kreosotbusken er en viktig og ofte dominerende plante i Mojaveørkenen, Sonoraørkenen og Chihuahuaørkenen i vestlige Nord-Amerika. Sammen med Ambrosia dumosa danner den et plantesamfunn som dekker 70 prosent av arealet i Mojaveørkenen. I USA finnes kreosotbusk i deler av California, Arizona, Nevada, Utah, New Mexico og vestlige Texas og i Mexico finnes den i nordlige Chihuahua.

Planten sper seg utover med rotskudd. Etterhvert dør de sentrale delene av planten, slik at det oppstår en ring med uavhengige busker, som er kloner av den opprinnelige morplanten. Slike ringer kan bli svært gamle, de eldste kjente plantene er over 11 000 år. Kreosotbusken skiller kanskje ut allelopatiske stoffer fra rotsystemet som hemmer veksten til konkurrerende planter.

Busken var en viktig medisinplante for indianerne i området.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]