Jonas Groth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonas Groth
Født10. mai 1977 (41 år)
Odense
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge
SjangerRock, poprock, synthpop, rock and roll, Musikal
InstrumentSang, gitar, piano, keyboard
Aktive år1993—nå
InnflytelseThe Beatles, The Cure, Depeche Mode
Nettstedwww.jonasgroth.com
Ensemble(r)
Apoptygma Berzerk 2009 - i dag
Yippi Ka Yeah 2001 - i dag
Kosmorama 2016 - i dag
Tidligere band
MaybeeZ, Glorious, Margaret Berger Band, og The Show Must Go On

Jonas Groth (født 10. mai 1977 i Odense, Danmark) er en norsk vokalist, låtskriver og musikkprodusent. Han er sønn av Lise Berg Groth (f. Pedersen) og musikeren Jan Leonard Groth, og bror til Stephan Leonard Groth fra Apoptygma Berzerk, der Jonas er live-medlem som keyboardist og korist.

Musikeren[rediger | rediger kilde]

Debuten[rediger | rediger kilde]

Jonas debuterte som musiker i 1993 etter at han, sammen med kameraten Thor Harald Johnsen, vant musikkonkurransen "Under 17" på NRK TV, med den egenkomponerte sangen Alltid Være Din.

Sammen med Stian Joneid[rediger | rediger kilde]

Sammen med kameraten Stian Joneid var han frontfigur i bandet «MaybeeZ» fra 1995 til 1998. Bandet oppnådde et visst status blant jevngamle i Sarpsborg, med konserter både i regi av Ungdommens Kulturmønstring, diverse showcase-konserter og kronen på verket - tredjeplass i NM i Rock i 1997. Etter oppløsningen av MaybeeZ startet Groth og Joneid bandet Glorious, som holdt to konserter, på henholdsvis Glenghuset i Sarpsborg og John Dee i Oslo, før de igjen oppløste samarbeidet. De senere årene har parhestene skrevet lokalpatriotiske låter for byen Sarpsborg og for fotballaget Sarpsborg 08. Låter som Sammen For Vår By (Byhymnen), Særping Te Jæ Dør (scoringslåten på Sarpsborg Stadion) og Gjestebud I Borg har alle blitt som klassikere å regne, i byen.

Trubadur og Yippi Ka Yeah[rediger | rediger kilde]

Yippi Ka Yeah 2015 av Ixtlan

I 1996 begynte Jonas, igjen sammen med Joneid, å spille på pub'er, restauranter, og diverse andre arrangementer som trubadurer med covermateriale. Dette gjør de fortsatt, både sammen, hver for seg og sammen med andre. I 2001 gikk de sammen med trommeslager Tor Hauge og bassist Terje Støldal og startet coverbandet Yippi Ka Yeah. I 2003 gikk bandet i studio under navnet Pstereo [1], med låter skrevet av Groth og Joneid. Stian sluttet etter noen år og ble erstattet av gitarist og vokalist, Mikael Jensen. I 2014 ble den foreløpig eneste konserten med både Groth, Joneid og Jensen avholdt på BrukenfestivalenRolvsøy. I 2015 ble bandet en trio, bestående av Groth, Hauge og Støldal, med innleide gitarister og gjesteartister fra tid til annen. Sommeren 2015 skal Yippi Ka Yeah være husband sammen med Svein Dag Hauge (gitar) på seks konserter på Dickens i Sarpsborg, kalt Happy Together [2] der de har med seg forskjellige gjestevokalister hver kveld. Disse gjestevokalister er: Eiríkur Hauksson, Bjørn Øyvind Bya, Odd René Andersen, Stian Joneid, Hege Saugstad og Åge Sten Nilsen.

Diverse andre musikalske samarbeid[rediger | rediger kilde]

Faren, Jan Groth[rediger | rediger kilde]

Jonas har bidratt både som korist, duettpartner og arrangør på flere av farens plater. I 2013 ble Jonas og faren enige om at Jonas skulle produsere det som senere skulle vise seg å bli Jans siste plate, etter han døde[3] 27. august 2014. Platen, The Writing On The Wall ble utgitt 25. februar 2016 - som ville vært farens 70-årsdag, og på dagen ti år etter utgivelsen av hans plate Bridges Or Walls.

Jonas og Jan spilte også sammen live ved flere anledninger. I 2004 hadde de showet New York Skyline [4] sammen med kollega Bjørn Øyvind Bya, i regi av Showfabrikken. I 2006 spilte de showet Keep You Company, igjen sammen med Bya, og nå også med legendariske Bjørn "Krisa" Christiansen - også i regi av Showfabrikken. De to spilte også sammen ved flere andre enkeltstående arrangementer i Østfold, som for eksempel på Bedemarten, Momarkedet, Beat For Beat på NRK, og 17. august 2007 varmet de opp for Jonas' storebror, Stephan, og hans Apoptygma Berzerk, og A-haFredrikstad stadion. [5]

Åge Sten Nilsen[rediger | rediger kilde]

I 2005 sang Jonas kor på Wig Wams bidrag til Melodi Grand Prix, In My Dreams, som representerte Norge og til slutt havnet på 9.-plass i den internasjonale finalen. Fra 2007 til 2009 koret han fast i Queen-hyllesten The Show Must Go On, der han sang solo på sanger som Save Me, The Miracle og I'm in Love with My Car. I 2009 var han med på Åges plate Glamunition, som korist, og som vokalarrangør.

Apoptygma Berzerk[rediger | rediger kilde]

Jonas har medvirket som korist, låtskriver, preprodusent og arrangør på plater med brorens band siden 1996. Siden «Rocket Science Tour - American Leg» i 2009 har Jonas vært live-medlem av bandet, som keyboardist og korist. På de fleste konserter får Jonas en plass midt i showet for seg selv, der han fremfører egne pianoversjoner av låter av Depeche Mode, Erasure og New Order, til stor glede og for fansen som bidrar med allsang.

It Was Fifty Years Ago Today[rediger | rediger kilde]

Fra 2013 har Groth vært en del av storsatsningen It Was Fifty Years Ago, som hyller The Beatles år for år. I tillegg til å være deleier og fast medlem av produksjonen på scenen, har han også det vokale ansvaret som arrangør. Showets to første år har blitt gjennomført sammen med produsentene Jan Erik Arntsen, Gusty Utterdal, Åge Sten Nilsen, Stian Joneid og Trond A. Hansen, samt artistene Atle Pettersen, Trond Granlund og Eirikur Hauksson. Det tredje året har premiere på Oslo Konserthus 12. september 2015.

På TV[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler

Apoptygma Berzerk[rediger | rediger kilde]

Album
Singler

Kosmorama[rediger | rediger kilde]

  • Drømmefanger (2016)
  • Drømme-EP (2016)
  • En mann (2016)

MaybeeZ[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]