Beat for beat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beat for Beat
orig. Beat for Beat – tone for tone
Generell informasjon
SjangerMusikk / Underholdning
Prod.landNorge
Introduksjonsår1999
Sesonger34
Lengde50-60 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
Programleder(e)Atle Pettersen (2016-nå)
Ivar Dyrhaug (1999-2015)
Bak kamera
SkaperePhilip Kampff
Andy Ruane
Sending
Periode12. nov. 1999[1]
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Beat for Beat – tone for tone (eller bare Beat for Beat) er et norsk sang- og underholdningsprogram som har gått på NRK1 siden 1999. Programmet er en fornorsket utgave av det irske originalkonseptet The Lyrics Board. Programmet sendes fredagskvelden og er blitt en del av den såkalte «Gullrekka». Programmet har siden 2016 blitt ledet av Atle Pettersen.[2] Tidligere ble det ledet av Ivar Dyrhaug.

Det første programmet hadde 785 000 seere, bare slått av Tande Ps lørdagsunderholdningsprogram Høyt skattet.[3] VGs anmelder ga første program god omtale,[4] mens Dagbladets anmelder var mindre begeistret, og brukte uttrykk som «barne-TV for vestkantartister».[5] Gjester i det første prøve-programmet (også kalt piloten) var Linn Skåber, Trond Hansen, Elias Muri og Maria Haukaas Storeng. På den andre piloten var Maj Britt Andersen, Freddy Dahl, Aslag Haugen og Marian Aas Hansen gjester. Gjestene i det første programmet sendt på TV var Jan Werner Danielsen, Solveig Slettahjell, Karoline Krüger og Frode Alnæs.[6]

Beat for beat-bandet, som hadde vært med fra starten, ble byttet ut i 2019.[7]

Den norske programtittelen er et ordspill på «Bit for bit, bilde for bilde», et annet NRK-program ledet av Roald Øyen, som hadde et beslektet programkonsept der bilder, ikke musikk, ble avslørt bitvis.[8]

Konsept[rediger | rediger kilde]

Programmet består av to lag med to, noen ganger tre, deltagere som samles rundt hvert sitt klaver. Deltakerne, som er mer eller mindre kjente, er spesielt inviterte og hentes hovedsakelig fra norsk musikkliv. På hvert lag er en fast musiker, pianistene Trond Nagell-Dahl og Lars Andreas Aspesæter. Deltakerne skal ved hjelp av lyder og stikkord gjette seg frem til låter, artister og så videre. Programlederen tildeler lagene poeng ettersom de løser oppgavene. Poengene og kåring av vinnere er i programmet underlagt musikken og underholdningen.

Husbandet står litt i bakgrunnen i programmene, men er sentrale i flere oppgaver, og akkompagnerer gjesteartistenes opptredener.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Programserien var basert på et irsk programkonsept kalt The Lyrics Board (1992). Det ble også produsert en svensk versjon (Så ska det låta), og en dansk (Hit med sangen).[9] I tillegg til dette har også Russland, Finland, Belgia og Polen lagd sine versjoner.

Musikere[rediger | rediger kilde]

På Tangenten og Kamp i klaveret[rediger | rediger kilde]

Dette var tittelen på to norske program basert på samme konsept. Det første gikk på TV 2 og det andre på TVNorge. Programmet ble på begge kanalene ledet av Gunnar Andersen. Med seg hadde han de to pianistene Petter Anton Næss og Nissa Nyberget.

TV2s versjon, som hadde tittelen «På tangenten», ble sendt sommeren 1996 og bestod av 10 programmer med en halvtimes varighet. Disse episodene ble sendt tirsdager, fra 18. juni til 20. august 1996. Den 21. januar 1997 gjenoppstod programmet på TVNorge med tittelen «Kamp i klaveret».[10]

I 1999 gjenoppstod programmet i ny form på NRK under navnet Beat for beat.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]