Oslo Konserthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′47″N 10°43′47″Ø

Oslo Konserthus
OsloKonserthus2.JPG
Beliggenhet
NavnOslo Konserthus
StrøkVika
KommuneOslo
Historiske fakta
FormålKonserthus
ArkitektGösta Åbergh
Ferdigstilt22. mars 1977
Bygningsdata
Inngangspartiet til Oslo Konserthus. Til venstre Turid Angell Engs «Heptakord» og til høyre Harald Oredams «Jordemusikk»

Oslo Konserthus er et konserthus som ligger i bydelen Vika i Oslo. Det er tilholdssted for Oslo-Filharmonien. Konserthuset eies av Oslo kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Konserthuset ble åpnet den 22. mars 1977. Det var opprinnelig kommunens plan å legge Konserthuset på en tomt ut mot Rådhusplassen, men et omdiskutert makeskifte førte til at Konserthuset ble plassert et annet sted i samme kvartal, mens Wilhelmsens rederi fikk disponere konserthustomten til sitt kontorbygg. Arkitekten Gösta Åberghs originale utkast til Oslo Konserthus ble tegnet allerede i 1957, men det var ikke før i oktober 1966 at selskapet Oslo Konserthus AS ble stiftet og planene ble konkretisert.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Bygget ble tegnet av den svenske arkitekten Gösta Åbergh. Fasaden er dekket med lys grå «Tolgagranitt» som er en trondhjemitt fra Tolga i Østerdalen.[1] Store Sal har plass til 1404 publikummere pluss 212 i podieterrassen.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Oslo Konserthus har et av Norges største orgel. Det har 90 stemmer og er bygget av den tyske orgelbyggeren Paul Ott i 1978. Bjørn Boysen er instrumentets faste organist.

Konserter[rediger | rediger kilde]

Oslo Konserthus har to konsertsaler med henholdsvis 1616 og 266 plasser. Det er ca. 300 kulturarrangementer i konserthuset hvert år, med et samlet besøkstall på 200 000.

På torsdager og fredager holder Oslo Filharmoniske Orkester konsert. I tillegg til kjente klassiske musikere som Anne-Sophie Mutter og José Carreras, har også mer moderne musikere som Tina Turner, Wenche Myhre, Nick Cave, Bill Wyman, The Moody Blues, Neil Young, Prince, Elvis Costello, Procol Harum, Yes, Brian Wilson, Jackson Browne og Lou Reed holdt konserter i huset. Av jazzutøvere kan nevnes Sammy Davis jr., Ella Fitzgerald (tre konserter) og Oscar Peterson trio med Niels Henning Ørsted Pedersen. Liberace har også gjestet konserthuset i 1981.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Institutt for geofag. Universitetet i Oslo. Geologien i sentrum – geologiske byvandringer i Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]