Milk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Milk
Generell informasjon
Sjanger Drama
Biografi
Historie
Nasjonalitet USA
Utgitt 2008
Lengde 128 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Gus Van Sant
Manus Dustin Lance Black
Produsent Bruce Cohen
Dan Jinks
Musikk Danny Elfman
Sjeffotograf Harris Savides
Klipp Elliot Graham
Foran kamera
Medvirkende Sean Penn
Emile Hirsch
Josh Brolin
Diego Luna
James Franco
Annen informasjon
Filmformat 1,85:1
Filmselskap Focus Features
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Milk er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2008. Filmen er skrevet av Dustin Lance Black, regissert av Gus Van Sant, og har Sean Penn i hovedrollen som Harvey Milk. Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna og James Franco spiller andre viktige roller.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på den sanne historien om politikeren Harvey Milk. Milk var homofil, og aktivt opptatt av homofile rettigheter.

Milk vant to Oscar-priser i 2008: Sean Penn for beste mannlige hovedrolle og Dustin Lance Black for beste originale manus. I tillegg fikk filmen ytterligere seks nominasjoner, blant annet for beste film, beste mannlige birolle (Josh Brolin) og beste regissør (Gus Van Sant). Penn ble også nominert til en Golden Globe.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Harvey Milks liv fra fylte 40 til han ble myrdet som 48-åring. Milk var ikke politisk aktiv før han fylte 40 år, men da kom han ut av skapet og stod frem som homofil, og bestemte seg også for å bli politiker. Han flyttet fra New York City til San Francisco, hvor den homofile bevegelsen var størst. Milks romanser med andre menn blir også tatt opp i filmen.

Han stilte til valg i bystyret i San Francisco og drev kampanjer mot forslag om å begrense homofiles rettigheter, opprettet av de folkevalgte Anita Bryant og John Briggs i årene 1977-78. Han kommer også i konflikt med den politisk konservative Dan White (Josh Brolin), som etter hvert ender opp med å myrde Milk og byens borgermester George Moscone (Victor Garber).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]