Mastergrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mastergrad er i mange land betegnelsen på en høyere grads utdanning, i regelen av minst 4–5 års varighet totalt. Graden er vanligvis det andre nivået i en utdanning ved et universitet eller høgskole. Graden kan være undervisnings- og eksamensbasert i sin helhet, bare basert på oppgaveskriving (det er da snakk om som regel 1–2 årige grader man tar på toppen av annen utdannelse) eller, som oftest, basert på en kombinasjon av undervisning/eksamen og oppgaveskriving. Mens det i Norge er normalt (men ikke alltid) et krav. Studiene i de tradisjonelle profesjonsfagene, som rettsvitenskap og medisin var det tidligere ikke noe krav om dette. Men i rettsvitenskapstudiet er det nå et krav om å skrive masteroppgave på minimum 30 studiepoeng men åpner også opp for å skrive masteroppgaver på 60 studiepoeng (1 år). Den norske betegnelsen kommer av det engelske ordet master (norsk: «mester»). Betegnelsen mastergrad brukes også gjerne som en generell betegnelse på utdannelser av dette omfanget, uavhengig av de eksakte gradsbetegnelsene; dette gjelder særlig i internasjonale sammenhenger der lokale og lite kjente betegnelser må oversettes til mer kjente begreper. I Norges brukes gjerne uttrykket eksamen av høyere grad som generell betegnelse på dette nivået.

Mastergrader i Norge[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen ble frem til den norske kvalitetsreformen i 2003 lite brukt ved norske universiteter, men som en konsekvens av kvalitetsreformen er mange av de tidligere titlene og gradene avskaffet og erstattet av mastergrader og bachelorgrader. Mastergraden tildeles ved både høgskoler og universiteter i Norge.

Mastergraden kan enten fåes ved en studiemodell på 3 år (Bachelorgrad) + 2 år, eller direkte ved en 5-årig høyere utdanning. Totalt sett består en mastergrad normalt av 300 studiepoeng, d.s.s. 100 vekttall.

Norske mastergrader blir ofte oversatt til Master of Philosophy (MPhil) eller Master of Arts (MA) for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, og Master of Science (MSc) for realfag og teknologiske fag. Master i rettsvitenskap oversettes offisielt til Master of Laws (LL.M). [1] [2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Universitetet i Oslo: Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo
  2. ^ Universitetet i Bergen: Engelske gradsbetegnelser
  3. ^ NTNU: Grading and credit system > Masters Degrees

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]