127 timer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
127 Hours
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA / Storbritannia
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDanny Boyle
Basert påBetween a Rock and a Hard Place
MusikkA.R. Rahman
KlippJon Harris
Foran kamera
Hovedrolle(r)James Franco
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

127 timer (originaltittel: 127 Hours) er en britisk/amerikansk dramafilm fra 2010, produsert, skrevet og regissert av Danny Boyle. Filmen har James Franco i hovedrollen, som fjellklatreren Aron Ralston, som i 2003 kom ut for en ulykke i kløften Blue John Canyon i Robbers Roost i Utah, da en steinblokk på 500 kg rev seg løs og klemte Ralstons hånd fast. I seks dager var Ralston fanget i den trange kløften med svært lite vann og mat før han selv amputerte hånden med en sløv kniv.

Filmen er basert på Aron Ralstons selvbiografi Between a Rock and a Hard Place. Boyle skrev manuskriptet sammen med Simon Beaufoy og filmen ble produsert av Christian Colson. De tre hadde arbeidet sammen på Boyles tidligere film Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt. Filmen hadde premiere i Norge 11. februar 2011.

Filmen fikk seks Oscar-nominasjoner, blant annet for Beste film og Beste mannlige hovedrolle (James Franco).

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I april 2003 går fjellklatrer Aron Ralston på fottur i Canyonlands National Park i Utah. Han blir venn med to turgåere Kristi og Megan. Etter en svømmetur sammen med dem, går Aron videre alene. Han fortsetter gjennom en lang, smal kronglete kanal. Under en klatretur glir han, og faller ned. Han slår overende en stor kampestein som knuser hans høyre håndledd. Han sitter fast under steinen, forsøker å rope etter hjelp, men innser at han er helt alene der ute.

Ralston begynner å spille inn en video-dagbok for å opprettholde moral, samtidig som han forsøker å komme seg løs, og holde på varmen i løpet av natten. Han rasjonerer mat og vann for å overleve lengst mulig. I løpet av de neste fem dagene forsøker Ralston å bruke et multiverktøy for å komme seg fri. Uten mer rent vann tilgjengelig, blir han tvunget til å drikke sin egen urin. I dagboken blir han stadig mer fortvilet og deprimert. Han får flere hallusinasjoner om flukt, hans forhold til en tidligere kjæreste, familie sin, og vennene Kristi og Megan. Under en hallusinasjon innser han at hans aller største feil var å aldri fortelle noen hvor han planla å gå.

På den sjette dagen får Ralston en hallusinasjon om hans fremtidige sønn, noe som øker hans vilje til å overleve. Han forsøker å amputere sin egen hånd ved hjelp av et multiverktøy. Han kommer seg endelig løs, og drikker regnvann fra et lite tjern. Han møter en familie på tur, og de varsler politiet. Et helikopter dukker opp, og tar ham med til sykehus. Filmen hopper deretter flere år frem i tid, og Ralston har nå en familie. Han er fremdeles en ivrig tur-gåer og fjellklatrer. Men nå legger han alltid igjen en beskjed som forteller hvor han har tatt veien.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Aron Ralston James Franco
Kristi Kate Mara
Megan Amber Tamblyn
Rana Clémence Poésy
Sonja Ralston Lizzy Caplan
Brion John Lawrence
Aron's Dad Treat Williams
Aron's Mom Kate Burton
Sonja Age 10 Bailee Michelle Johnson
Aron Age 15 Parker Hadley

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]