Spider-Man (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spider-Man
Generell informasjon
SjangerEventyr / Science fiction / Action / Superhelt
Utgivelsesår2002
Prod.landUSA
Lengde2 t. 1 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiSam Raimi
ProdusentLaura Ziskin
Ian Bryce
ManusforfatterDavid Koepp
Stan Lee
(tegneserie)
Steve Ditko
(tegneserie)
MusikkDanny Elfman
SjeffotografDon Burgess
KlippArthur Coburn
Bob Murawski
Foran kamera
Hovedrolle(r)Tobey Maguire
BirollerWillem Dafoe
Kirsten Dunst
James Franco
Cliff Robertson
Rosemary Harris
J. K. Simmons
Annen informasjon
Budsjett$140 millioner
Prod.selskapColumbia Pictures
Premiere3. mai 2002 (USA)
Eksterne lenker

Spider-Man er en amerikansk superhelt-film fra 2002, basert på tegneseriefiguren Spider-Man. Filmen er regissert av Sam Raimi og skrevet av David Koepp, med Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco og Willem Dafoe i hovedrollene. Filmen handler om hvoran Peter Parker ble til Spiderman og hvordan han møter sin første fiende, superskurken Det grønne trollet.

Den ble etterfulgt av Spider-Man 2 (2004). Også den med Tobey Maguire som Spider-Man.

Handling[rediger | rediger kilde]

Peter Parker, hans bestevennen Harry Osborn, og Mary Jane Watson er på skole-tur sammen med resten av klassen sin, til ett laboratorium som forsker på genetikk. Peter blir bitt av en edderkopp som hadde gått gjennom en genetisk konstruert mutasjon, og han blir syk. I mellomtiden forsøker Harrys far Norman Osborn (spilt av Willem Dafoe) en vitenskapsmann og eier av Oscorp, å sikre en viktig kontrakt med det amerikanske militæret. Han forsøker et eksperiment på seg selv, som inneholder ustabile ytelsesfremmende kjemikalier. Han opplever en psykopatisk episode, og dreper assistenten sin.

Neste morgen føler Peter seg snart frisk igjen, og opplever at han ikke lenger er nærsynt, og at kroppen hans over natten har metamorfosert til en langt mer muskuløs kroppsbygning. På skolen ser han at kroppen hans kan produsere tynne edderkopp-nett. Han har også fått langt raskeere reflekser, som gjør at han unngår å bli skadd under en konfrontasjon med mobber Flash Thompson. Peter oppdager at han har utviklet overmenneskelig hastighet og styrke, evnen til å henge seg fast til overflater, og en økt evne til å merke fare. Peter ønsker å imponere Mary Jane med en splitter ny bil. Han begynner å delta i slåsskamper mot betaling, for å samle inn nok penger. Han vinner sin første kamp, ​​men en promotør nekter å betale ut en premie.

En tyv dukker plutselig opp, og raner promoterens kontor. Peter er irritert etter ha blitt snytt for pengene etter kampen, og han lar tyven stikke av istedenfor å gripe inn. Ett øyeblikk senere oppdager Peter at den samme tyven har ranet bilen til onkel Ben, og Ben ble drept i prosessen. Peter følger etter, og forsøker å konfrontere tyven. Men tyven klarer å flykte, og omkommer etter å ha falt ut av et vindu. I mellomtiden avbryter en sprø Norman et militært eksperiment arrangert av Oscorps rivaliserende bedrift Quest Aerospace, og han dreper flere mennesker. Peter begynner etterhvert å bruke sine evner for å bekjempe urettferdighet og kriminalitet. Han skaffer seg et kostyme, og tar i bruk kallenavnet Spider-Man.

J. Jonah Jameson, redaktør ved avisen Daily Bugle, ansetter Peter som frilans-fotograf, ettersom Peter er den eneste personen som har klart å ta fotografier av Spider-Man. Norman får vite at resten av styret i Oscorp planlegger å tvinge ham ut av bedriften, for deretter å selge hele selskapet til konkurrenten Quest Aerospace. Norman har på seg kostyme og utstyr han har produsert selv, og dreper hele styret. Redaktør Jameson gir den mystiske drapsmannen kallenavnet Green Goblin. Norman (som Green Goblin) mener at Spider-Man burde samarbeide med ham, men Peter nekter. De slåss, og Peter blir såret. Peter, hans tante May, Mary Jane, Norman og Harry spiser middag sammen. Norman legger merke til Peters skader, og innser at Spider-Man er Peters alter ego. Kort tid etter at Peter forlater middagen, går Norman til angrep på tante May, og hun havner på sykehus.

Mary Jane innrømmer at hun har romantiske følelser i Spider-Man, som har reddet henne ved flere anledninger. Harry, som er i ett forhold med Mary Jane, dukker opp og trorr hun har følelser for Peter etter å ha sett dem holde hender. Harry blir helt knust, og forteller faren sin at han tror Peter elsker Mary Jane. Uten å vite det avslører han dermed Spider-Mans aller største svakhet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Spider-Man / Peter Parker Tobey Maguire
Green Goblin / Norman Osborn Willem Dafoe
Mary Jane Watson Kirsten Dunst
Harry Osborn James Franco
Ben Parker Cliff Robertson
May Parker Rosemary Harris
J. Jonah Jameson J.K. Simmons
Flash Thompson Joe Manganiello
Maximilian Fargas Gerry Becker
Joseph 'Robbie' Robertson Bill Nunn
Henry Balkan Jack Betts
General Slocum Stanley Anderson
Dr. Mendell Stromm Ron Perkins
Carjacker Michael Papajohn
Simkins K.K. Dodds
Hoffman Ted Raimi
Ring Announcer Bruce Campbell
Betty Brant Elizabeth Banks
Houseman John Paxton
Philip Watson Tim De Zarn
Madeline Watson Taylor Gilbert
Bone Saw McGraw Randy Savage
Seg selv Macy Gray

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: