Spider-Man 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spider-Man 2
Generell informasjon
SjangerAction
Eventyr
Science Fiction
Utgivelsesår2004
Prod.landUSA
Lengde2 t. 7 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Raimi
ProdusentAvi Arad,
Joseph M. Caracciolo,
Grant Curtis,
Stan Lee,
Laura Ziskin
ManusforfatterAlvin Sargent,
Alfred Gough,
Miles Millar,
Michael Chabon
MusikkSteve Bartek,
Christopher Carrabba,
John Debney,
Danny Elfman,
Bart Hendrickson,
Christopher Young,
Burt Bacharach
Foran kamera
MedvirkendeTobey Maguire,
Kirsten Dunst,
Alfred Molina,
James Franco
Annen informasjon
Prod.selskapSony Pictures Entertainment
Columbia Pictures
Premiere30. juni 2004 (USA)
7. juli 2004 (Norge)
Eksterne lenker

Spider-Man 2 er en superhelt-film fra 2004 regissert av Sam Raimi. Manuset er skrevet av Alvin Sargent i samarbeid med Alfred Gough, Miles Millar, David Koepp og Michael Chabon.

I hovedrollene var Tobey Maguire som Peter Parker (Spider-Man), Kirsten Dunst som Mary Jane Watson og James Franco som Harry Osborn. Skurken i denne filmen, Doctor Octopus, ble spilt av Alfred Molina.

Filmens handling finner sted to år etter den forrige. Den fokusere på Peter Parker som strever med å finne balansen mellom tilværelsen som Spider-Man og sitt vanlige liv med personlige utfordringer. Doctor Octopus er alter egoet til vitenskapsmannen Otto Octavius som blir gal etter at et eksperiment feiler og hans kone dør. Ved bruk av sine mekaniske tentakler truer han livene til menneskene i New York.

Den ble etterfulgt av Spider-Man 3 (2007).

Handling[rediger | rediger kilde]

To år etter Norman Osborns død er Peter Parker, i hemmelighet superhelten Spider-Man, fremmedgjort fra både kjæresten Mary Jane Watson og hans beste venn Harry Osborn. Han oppdager også at hans tante May risikerer utkastelse fra leiligheten hennes. I tillegg opplever han midlertidige, men tilbakevendende, tap av super-kreftene sine. Harry, som nå er sjef for en avdeling i farens gamle bedrift Oscorp som arbeider med genetisk forskning, sponser et nytt prosjekt ledet av atom-forsker Otto Octavius.

Octavius håndterer forskjellige farlige stoffer, som han bærer i en sele av kraftige tentakel-armer. Under en offentlig seremoni som Peter og Harry deltar på, blir en reaktor hos Oscorp plutselig destabilisert. Men Octavius ​​nekter å legge ned reaktoren, og den eksploderer. Hans kone blir drept, og Octavius blir hardt skadd. Peter, i rollen som Spider-Man, klarer å avslutte hele eksperimentet. På et sykehus forbereder legene seg på å kirurgisk fjerne robot-armene til Octavius. Men tentakel-armene har utviklet bevissthet på egen hånd, og dreper flere ansatte ved sykehuset. Når han gjenvinner bevissthet og ser alt blodbadet, rømmer Octavius ​​og søker tilflukt i nærheten av en havn. Han blir mer og mer påvirket av robot-armene og dens kunstig intelligens.

Octavius bestemmer seg for å prøve forsøket sitt en gang til. Han raner en bank, for å finansiere sitt neste eksperiment. Peter Parker og hans tante May er tilfeldigvis der, og Octavius ​​tar May som gissel. Peter redder tanten, men Octavius ​​flykter med de stjålne pengene. Avisen "Daily Bugle" gir skurken kallenavnet Doctor Octopus. Mary Jane blir forlovet med astronaut John Jameson, sønn av Daily Bugle-redaktør J. Jonah Jameson. Peter lider av et følelsesmessig sammenbrudd over dette, og hans manglende evne til å balansere livet som Peter parker og som Spiderman. Han mister super-kreftene sine fullstendig. Han forlater sin identitet som Spider-Man. Han forsøker å vende tilbake til sitt normale liv.

Peter forsøker å forsone seg med Mary Jane, men uten særlig suksess. Hans Spiderman-kostyme havner hos Jameson, og han tar all ære for å ha sørget for å ha drevet Spiderman i skjul. Peter forteller May sannheten bak onkel Bens død. Men kriminaliteten i New York øker hele tiden, og dette bekymrer Peter. Octavius ​​er nødt til å skaffe Tritium som drivstoff til den nye atomreaktoren sin, og han besøker Harry Osborn for å få tak i det. Harry samtykker, i bytte mot Spider-Man, som han mener er ansvarlig for faren Normans død. Harry ber Octavius ​​om å finne Peter, som Harry tror er venn med Spider-Man, men han ber Octavius ​​om å ikke å skade Peter.

Octavius ​​lokaliserer Peter, ber ham finne Spider-Man, og tar Mary Jane til fange igjen. Hennes livsfare fører til at Peters super-krefter gjenoppstår. Peter klarer å stjele drakten og utstyret sitt tilbake fra Jameson, og går deretter etter Octavius. Peter, som Spiderman kjemper mot Octavius, faller de ned på et tog i Undergrunnsbanen i New York City. Octavius ​​saboterer toget, og Spiderman blir nødt til å redde alle passasjerene. Når han besvimer av utmattelse, redder de takknemlige passasjerene ham fra å falle ned. De ser ansiktet hans uten maske, men de lover å holde identiteten hans skjult. De forsøker også, uten hell, å beskytte ham når Octavius ​​kommer tilbake for å fange Peter. Men Octavius ​​tar ham med seg, og leverer ham til Harry Osborn.

Etter å ha gitt tritium til Octavius, forbereder Harry seg på å drepe Spider-Man. Men han blr sjokkert over å se Peter under masken. Peter overbeviser Harry om å lede ham til Octavius, ettersom langt større problemer står på spill. Peter ankommer legens laboratorium, og forsøker å redde Mary Jane diskret. Men Octavius oppdager ham, og de begynner å slåss. Peter underkaster seg til slutt Octavius, og han avslører sin sanne identitet. Men Peter overbeviser ham om å ødelegge maskinen hans. Octavius ​​befaler tentaklene om å adlyde ham, og han ofrer livet sitt for å ødelegge eksperimentet. Peter returnerer Mary Jane til kjæresten John, før han drar sin vei.

Samtidig får Harry en hallusinasjon om hans far i et speil, og ber Harry om å hevne hans død. Harry knuser speilet, og avslører dermed et hemmelig rom som inneholder prototyper av Green Goblins utstyr. På bryllupsdagen til Mary velger hun å forlate John ved alteret, og hun løper til Peters leilighet. Etter at de kysser, hører de politi-sirener, og Mary Jane oppfordrer ham til å hjelpe politiet som Spider-Man.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Spider-Man / Peter Parker Tobey Maguire
Mary Jane Watson Kirsten Dunst
Harry Osborn James Franco
Doc Ock / Dr. Otto Octavius Alfred Molina
May Parker Rosemary Harris
J. Jonah Jameson J.K. Simmons
Rosalie Octavius Donna Murphy
John Jameson Daniel Gillies
Dr. Curt Connors Dylan Baker
Joseph 'Robbie' Robertson Bill Nunn
Louise Vanessa Ferlito
Mr. Aziz Aasif Mandvi
Green Goblin / Norman Osborn Willem Dafoe
Ben Parker Cliff Robertson
Hoffman Ted Raimi
Miss Brant Elizabeth Banks
Snooty Usher Bruce Campbell
Dr. Davis Gregg Edelman
Mr. Ditkovich Elya Baskin
Ursula Mageina Tovah
Raymond Daniel Dae Kim
Elevator Passenger Hal Sparks
Mr. Jacks Joel McHale
Man Dodging Debris Stan Lee
Dr. Isaacs Kelly Connell
Garbage Man Brent Briscoe
Receptionist Emily Deschanel
Henry Jackson Jason Fiore-Ortiz

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]