Hopp til innhold

Aberdeen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aberdeen
Skotsk gælisk: Obar Dheathain

Flagg

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:City of Aberdeen
Trad. grevskap:Aberdeenshire
StatusBy (city)
Ligger vedRiver Don[1]
Dee[1]
Aberdeen Bay[2]
Grunnlagt1175 (Julian)
PostnummerAB10-AB13 (parte), AB15, AB16, AB22-AB25
Retningsnummer1224
Areal65,1 km²
Befolkning200 680 (2016)
Bef.tetthet3 082,64 innb./km²
Kart
Aberdeen
57°09′N 2°06′V

Aberdeen er en by i det nordøstlige Skottland. Den utgjør kjernen i City of Aberdeen. Den er også administrasjonsby for Aberdeenshire selv om den ikke ligger i denne regionen. Byen er også den viktigste havnen i denne delen av Skottland, og nasjonens tredje største by etter befolkningstall.

Aberdeen kalles ofte «Europas oljehovedstad», fordi den er senter for det meste av oljeaktiviten på britisk sektor, og oljeindustri utgjør ryggraden i den lokale økonomien. En rekke norske bedrifter innenfor oljeindustrien er representert i Aberdeen. Aberdeen havn har stor trafikk av forsyningsfartøyer som betjener oljeindustrien i Nordsjøen. Flyplassen er senter for en vesentlig del av helikoptertrafikken til og fra britisk sektor, og er en av de største helikopterflyplassene i verden. Aberdeen har daglige flyavganger til og fra Kristiansund, Stavanger, Bergen og Oslo.[trenger referanse]

Aberdeen har to universiteter, University of Aberdeen og Robert Gordon University. University of Aberdeen er et av Skottlands eldste universiteter og ble grunnlagt i 1495.

Etymologi for Obar Dheathain[rediger | rediger kilde]

Det moderne gæliske navnet på byen er Obar Dheathain (skotsk Aiberdeen): «obar» (fra det piktsike ord aber) betyr sammenflytingen av elver, og «Deathain» oversettes vanligvis for Don. Faktisk dreier det seg om Dees og Dons elvemunninger, som romerne oversatte Deva og Devona, den moderne Devanha.[3] Det latinske ordet Devona stemmer fra det gammelgresk ἡ Δήουανα, som Ptolemaios fra Alexandria translittererte navnet på den keltiske elvegudinne Deathain, et ord at han falskt oversatt til gudinne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens Aberdeen er en sammensmelting av to middelalderbyer, Old Aberdeen og New Aberdeen, som begge kan føre sin dokumenterte historie tilbake til det 12. århundre. Selv om de to middelalderbyene bare ligger et par kilometer fra hverandre opprettholdt de begge sin egen identitet frem til moderne tid og ble ikke slått sammen før i 1891. Gamle kilder omtaler ofte «The cities of Aberdeen» (merk flertall).

Old Aberdeen ligger like sør for utløpet av elva Don, og vokste opp rundt St. Machar katedralen, og var et viktig kirkesenter fram til reformasjonen. Ifølge en gammel legende ble den første kirken på dette stedet bygget så tidlig som det 6. århundre. Katedralen ble bispesete i 1131, og den nåværende katedralbygningen ble påbegynt i det 12. århundre. I 1495 ble den første delen av det som senere ble University of Aberdeen, King's College, grunnlagt av biskop Elphinstone.

New Aberdeen var et viktig handelssenter fra det 12. århundre. Vilhelm I av Skottland hadde en residens der, og ga byen sitt første charter i 1179; den hadde tidligere fått visse byrettigheter av David I. New Aberdeen vokste fram nord for utløpet av elva Dee, og elveoset utgjorde en av de beste naturlige havnene i denne delen av Skottland.

I 1336 ble den brent ned av Edvard III av England, men ble snart bygget opp igjen. Byen hadde da en periode navnet New Aberdeen. Byarkivet er et av de eldste i Skottland, og går tilbake til 1398. Med unntak av en kort periode dekker det hele historien frem til i dag.

Under kong Robert Bruce fikk byen, som takk for sin støtte under den skotske uavhengighetskrig, skogen Stocket av kongen. Dette området brakte store inntekter, som fortsatt kommer byens befolkning til gode gjennom offentlige tiltak.

New Aberdeen fikk sitt eget universitet i 1593, da Marischal College ble grunnlagt. Marischal College og King's College i Old Aberdeen var separate universiteter fram til det 19. århundre, og ble slått sammen i 1870 til det som i dag er University of Aberdeen.

På grunn av angrep fra baron i området hadde byen kraftige forsvarsverker, men innen 1770 var alle byporter fjernet. Under striden mellom rojalister og covenanters ble byen plyndret av begge sider. I 1715 erklærte byens ledere at de støttet James Francis Edward Stuart (The Old Pretender), og i 1745 bodde hertugen av Cumberland en tid i Aberdeen før han angrep Charles Edward Stuart (The Young Pretender).

Kultur[rediger | rediger kilde]

Museum og gallerier[rediger | rediger kilde]

 • Aberdeen Maritime Museum i Shiprow
 • Aberdeen Art Gallery
 • Provost Ross' House fra 1593 er byens nest eldste bolighus
 • Gordon Highlanders Museum
 • Provost Skene's House Museum
 • Tolbooth Museum - fengsel fra 1600-tallet
 • Marischal Museum
 • King's Museum

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres mange festivaler i Aberdeen, bl.a. Aberdeen International Youth Festival (verdens største kunstfestival for unge kunstnere), Aberdeen Jazz Festival, Rootin' Aboot, Triptych, Word (litteraturfestival) og DanceLive. Aberdeen Student Show har vært arrangert årlig siden 1921.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Barene i Belmont Street er spesielt kjent for live musikk. Populære konserter holdes blant annet i Aberdeen Exhibition and Conference Centre (AECC), Aberdeen Music Hall og The Lemon Tree, i tillegg til på flere mindre steder som The Tunnels, The Moorings, Drummonds, Moshulu, and Snafu. Kjente musikere fra Aberdeen er Annie Lennox, Emeli Sandé, kultbandet Pallas og samtidskomponisten John McLeod.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Store russiske encyklopedi, «АБЕРДИН • Большая российская энциклопедия - электронная версия», arkiveringsdato 18. juli 2023, arkiv-URL archive.is, fullverk tilgjengelig på old.bigenc.ru, besøkt 18. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ maps.nls.uk[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Devanha House, Ferryhill Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine. (Aberdeen Civic Society: Round and About, Part I).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]