Guayaquil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malecón langs Guayaselva i Guayaquil.
Flyfoto fra 2010.
Historisk minnesmerke over møtet mellom Simón Bolívar og José de San Martín.

Guayaquil er den største byen i Ecuador og dessuten den viktigste handelsbyen og ligger nær Stillehavskysten i provinsen Guayas. Den har over 2 millioner innbyggere.[trenger referanse]

Guayaquil ligger vest for elva Guayas som renner ut i Guayaquil-bukta i Stillehavet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før spanjolene kom til Ecuador fantes det en landsby der Guayaquil nå ligger. Det er uenighet både om dato og årstall både for når byen ble grunnlagt, og hvem som gjorde det,[trenger referanse] men kolonibosetningen fikk navnet Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Santiago de Guayaquil. Byen har valgt å markere sin etablering den 25. juli. Årstallet kan være frs 1535 til 1538, byen kan ha vært tatt tilbake av indianere før den til sist ble grunnlagt som en spansk koloniby i Quitoprovinsen.[trenger referanse]

Befolkningen vokste fra ca. 2000 mennesker i år 1600 til over 10 000 i 1700.[trenger referanse] I 1687 kom mer enn 260 engelske og franske pirater, plyndret Guayaquil, og Quito måtte betale løsepenger for å få frigitt gisler og for å komme ut av piratenes trussel om å brenne Guayaquil.[trenger referanse] Et nytt overfall kom i 1709, men denne gangen flyktet de engelske piratne fra gulfeber.

Den 19. oktober 1820 erklærte Guayaquil selvstendighet fra Spania. Uten å spille mye blod tok en gruppe sivilister ledet av José Joaquín de Olmedo kontroll over byen. De overmannet motstanden fra rojalistiske styrker og arresterte de spanske myndighetspersoner. Kuppet skjedde med støtte fra soldater fra Granaderos de Reserva, en peruansk bataljon innkvartert i Guayaquil.

Den 26. juli 1822 holdt José de San Martín og Simón Bolívar en berømt konferanse i Guayaquil for å planlegge søramerikansk selvstendighet fra Spania.

Guayaquil ble rammet av en brann i 1896 som ødela store deler av byen.

Den moderne byen[rediger | rediger kilde]

Malecòn er en lang promenade langs elven og nær sentrum. Kafeer, spisesteder og andre fasiliteter gjør dette til et yndet sted for avslapping. Iguanaparken har mange iguaner, store men harmløse øgler.

Guayaquil er omgitt av en rekke slumbydeler, blant annet Paraíso de la flor og Isla Trinitaria. De som bor her er fattige og har ingen garanti for at hjemmene deres består lenge. Fordi de har vokst fram uten lovfestet støtte kan landeierne jevne områder med jorden.

Guayaquil fungerer som hovedby for den romersk-katolske kirke i landet og San Pedro-katedralen er hovedkirke for regionens katolikker. Majoriteten i byen er tilhørende den katolske kirke, men ettersom Ecuador har religiøs frihet har byen også bygninger tilhørende andre religionsretninger, spesielt kristne sekter.

Byens flyplass heter Aeropuerto Internacional José Joaquín de Olmedo.

Koronaviruspandemien[rediger | rediger kilde]

I 2020 ble byen hardt rammet av COVID-19-pandemien. Dens medisinske tjenester og begravelsesbyråene og ble i den grad overveldet at det i en periode lå døde langsetter gatene.[1] Det ble registrert tusener av flere døde de to første ukene av april enn det som var gjennomsnittlig, sammenlighet med det forutående år.[2]

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Guayaquil inkluderer kunstmalererne Enrique Tábara, Félix Arauz, Juan Villafuerte, Luis Molinari og Theo Constanté; poeten José Joaquín de Olmedo, akademikeren Benjamín Urrutia og tennisspilleren Pancho Segura.

Sport[rediger | rediger kilde]

Guayaquils fotballag er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]