Purple Heart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Purple Heart
Basisdata
Type:Medalje
Land:USA
Mottakere:Militært personell i USAs forsvar
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:35 mm
Rangering

Purple Heart er en amerikansk militær utmerkelse som tildeles personell i USAs forsvar som har blitt skadet eller drept i kamp etter 5. april 1917. Medaljen ble innstiftet i 1932 og først utdelt 22. februar dette året. Medaljen er basert på Badge of Military Merit, som ble innstiftet av George Washington 7. august 1782 og som er den eldste militær utmerkelse i USA.

Med ordren til medaljen fulgte ordene: «Let it be known that he who wears the military order of the purple heart has given of his blood in the defense of his homeland and shall forever be revered by his fellow countrymen.» (la det bli kjent at den som bærer den militære utmerkelsen Purple Heart har gitt sitt blod for å forsvare sitt hjemland og skal alltid bli respektert av sine landsmenn).

Purple Heart er utformet som en hjerteformet, lilla medalje med gullkant og med profilen av George Washington i senter. Over hjertet er våpenskjoldet til Washington. På revers står ordene: «FOR MILITARY MERIT». Båndet er 35 mm bredt og har 3 mm hvite striper på kantene og en 29 mm lilla stripe i midten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]