Hestad kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 61°19′43″N 5°56′12″Ø

Hestad kapell
Hestad kapell.JPG
Eier Fortidsminneforeningen
Område Gaular
Bispedømme Bjørgvin bispedømme
Byggeår 1805
EndringerReparert etter storm i 1864
Arkitektur
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser60
Beliggenhet

Hestad kapell
61°19′45″N 5°56′11″E

Hestad kapell er en langkirke fra 1805 i Gaular kommune, Sogn og Fjordane fylke.

Byggverket er i tømmer og har 60 plasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hestad kapell ble bygd i 1805, og man regner med at man da brukte den gamle kirken i Viksdalen som modell. Hestad kapell ble bygd mye mindre, og er ikke mer enn 13 meter lang og 5,5 meter bred. Sannsynligvis ble kirken bygd på dugnad av bygdefolket. Taket og tårnet var opprinnelig noe høyere enn det er i dag, men dette ble ødelagt av en sterk storm i 1864, og nytt tak og tårn ble derfor bygd.

Siden 1805 har lite blitt endret inne i kapellet. Alt bortsett fra prekestolen og altertavlen er umalt, benkene står vendt mot hverandre slik at halve menigheten sitter med ryggen mot alteret og det er ikke innlagt strøm.

Fra ca. 1327 stod det en stavkirke på samme plass som man nå finner Hestad kapell, og mye av materialet fra denne stavkirken er i bruk i kapellet. I tårnet er det brukt fire staver fra denne kirken. I våpenhuset er det åttekantede hjørnestolper fra den gamle kirken, og noen av knelerene som er brukt til å stive av vegger og tak er tatt fra den. Noe er også fra et tilbygg til den gamle kirken. Dette tilbygget ble første gang omtalt i 1686. Kirkeklokken er fra 1600-tallet.

Kirken ble kjøpt av Fortidsminneforeningen i 1917.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I dag er kirken bare i bruk til fire faste gudstjenester i året. Blant disse fire er faste gudstjenester på olsok og nyttårsaften. I tillegg blir kapellet også brukt til begravelser og bryllup. De siste årene har også kapellet blitt brukt av Den katolske kirke til å feire messe.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Benk med drageutskjæringer[rediger | rediger kilde]

Alle benkene i kirken bortsett fra en benk, er enkle og uten utskjæringer. Den bakerste benken på mannssiden har dør ut mot midtgangen og utskjæringer i dragemønster. Hvorfor denne benken har dette er uklart.

Altertavle[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er fra 1805, og er en såkalt katekismetavle.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaraas,Margrethe Henden; Djupedal, Torkjell; Vengen, Sigurd; Forsund, Finn Borgen, På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane – 1. Norfjord og Sunnfjord, Selja Forlag, Førde, 2000. ISBN 82-91722-13-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]