Bygstad kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 61°22′50,297″N 5°39′54,763″Ø

Bygstad kirke
Bygstad kyrkje001.jpg
Bygstad kirke
Område Gaular
Bispedømme Bjørgvin bispedømme
ProstiSunnfjord prosti
Byggeår 1845
EndringerRestaurert i 1939
Arkitektur
Arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow (1845) / W. K. Essendrop (1939)
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser300
Beliggenhet

Bygstad kirke
61°22′49″N 5°39′53″E

Bygstad kirke (Bygstad kyrkje) er en langkirke fra 1845 i Bygstad i Gaular kommune, Sogn og Fjordane fylke.

Byggverket er i tømmer og har 300 plasser. Den ble reist etter typetegninger av Hans Ditlev Franciscus von Linstow.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble flyttet fra sin opprinnelige plass i 1939, etter å ha stått på den gamle kirketomten i Bygstad siden den ble bygd på grunnmuren etter den forrige kirken i Bygstad i 1845. Denne grunnmuren hadde fram til dette vært grunnmuren til en stavkirke som ble revet for å bygge den nye langkirken. Kirken var da mindre, og det var et sterkt ønske i bygda om å bygge ny kirke, slik de hadde gjort i Førde og Naustdal. Det ble samlet inn penger til dette formålet,og i 1935 ble det gjort et enstemmig vedtak av soknestyret i Bygstad om å bygge ny kirke. Av økonomiske hensyn ble det allikevel senere bestemt å flytte den eksisterende kirken. Dette ble møtt med sterke protester fra bygdefolket, som startet enda en innsamlingsaksjon for å bygge ny kirke. Riksantikvaren hadde hele tiden villet flytte den eksisterende kirken, og fikk i 1938 sokneprest Fredrik Helland til å argumentere for flytting. Dette var et vellykket trekk, og på en avstemning stemte 121 for flytting og 79 mot. 5. februar 1939 startet arbeidet med å flytte kirken omtrent en kilometer. Samtidig som kirken ble flyttet ble det også bygd på kor, prestesakristi og en kirkestue. Den "nye" kirken ble vigslet 11. oktober 1939.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavle[rediger | rediger kilde]

Altertavlen i Bygstad kirke er fra ca. 1620, og er i samme stil som altertavlene i Sande, Viksdalen og Dale. I samband med byggingen i 1845 forsvant gavlfeltet, og ble erstattet av et dobbeltsidig bilde. I 1939 ble det laget et nytt toppstykke, etter modell av det man finner i Viksdalen.

Prekestol[rediger | rediger kilde]

Prekestolen er fra ca. 1620, og er av samme type som den gamle prekestolen i Dale.

Bilde av kinesisk Kristus[rediger | rediger kilde]

I overgangen mellom koret og kirkeskipet henger det et meget spesielt og svært sjeldent dobbeltsidig bilde. Dette bildet var toppstykket på altertavlen fra 1845 til 1938. Framsiden, som sees fra benkeradene, viser pinseunderet med ildtunger over disiplene og Maria, Jesu mor. Disiplene er ikke begrenset til 12, men det er avbildet flere disipler på bildet.

Baksiden av bildet er et kinesisk lakkmaleri av Kristuskorset. Kristus er framstilt med kinesiske ansiktstrekk. Når og hvordan dette bildet havnet i Bygstad er uklart.

Benkene[rediger | rediger kilde]

Benkene i kirken ble flyttet med resten av kirken, og dørene inn til benkeradene ble da bevart.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaraas, Margrethe Henden; Djupedal, Torkjell; Vengen, Sigurd; Forsund, Finn Borgen, På kyrkjeferd i Sogn og Fjordande – 1. Norfjord og Sunnfjord, Selja Forlag, Førde, 2000. ISBN 82-91722-13-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]