Ennedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ennedimassivets natur- og kulturlandskap
   UNESCOs verdensarv   
Kameler trekker mot vann i en canyon i Ennedi
LandTsjads flagg Tsjad
StedBorkou-Ennedi-Tibesti
Innskrevet2016
Kriterium III, VII, IX
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1475
Ennedi ligger i Tsjad
Ennedi
Ennedi (Tsjad)

Ennedi er et fjellmassiv i Ennediregionen øst i Tsjad.

Det høyeste fjellet er Basso på 1 450 meter. Ennedi er et sandsteinskompleks i Sahara-ørkenen, og er på alle sider utsatt for abrasjon fra vind og sand. Platået er gjennomskåret av tallrike wadier, som har dannet mange dype canyoner. Denne regionen har fått spesiell oppmerksomhet innen geovitenskapelig forskning på grunn av de utpregede karstformasjonene, som sandsteinstårn og naturlige steinbuer.[1] Fjellene danner den nordøstlige grensa for Tsjadbekkenet, Tsjadsjøens tidligere utstrekning.

Platået har en rik fauna, og spesielt kjent er ørkenkrokodillene (Crocodylus suchus), som er truet av utryddelse. I fuktigere tidsperioder fantes det krokodiller over hele Sahara, men de finnes nå bare på de få stedene med permanent tilgang på vann, som de dype kløftene i Guelta d’Archei. På grunn av populasjonens lange genetiske isolasjon har krokodillene i Ennedi utviklet dvergvekst. Her fantes også de siste løvene i Sahara, som sist ble sett i 1940. Vest i Ennedi ligger det 2 110 km² store naturreservatet Fada Archei.

Det er flere typer bergkunst i området, både helleristninger og klippemalerier.

UNESCO vedtok i 2016 å oppføre Ennedi-massivet på verdensarvlisten.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chad: The Ennedi, om naturlige steinbuer i Ennedi.
  2. ^ «Eight new sites inscribed on UNESCO’s World Heritage List» (engelsk). UNESCO World Heritage Centre. 17. juli 2016. Besøkt 18. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]