Kakaduer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kakaduer
Hvittoppkakadu (Cacatua alba)
Hvittoppkakadu (Cacatua alba)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cacatuidae
G. R. Gray, 1840
Norsk(e) navn: kakadufamilien
Hører til: papegøyefugler,
moderne fugler,
fugler
Antall arter: 20+
Habitat: skog
Utbredelse: deler av Oseania
Delgrupper:

Kakaduer (Cacatuidae) er en gruppe papegøyefugler som består av 21 arter fordelt i seks familier. Sammen med parakitter utgjør de gruppen papegøyefugler. Kakaduene forekommer naturlig i Australia og på Ny Guinea, Celebes og de omkringliggende øygruppene.

Kakaduer er store papegøyefugler som kjennetegnes av en bevegelig fjærtopp (hanekam) på hodet. Denne reises når fuglen blir skremt eller opphisset. Artene i denne gruppen har også svært kraftige nebb.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Den systematiske inndelingen av papegøyefugler har vært gjenstand for mye diskusjon gjennom tiden og har blitt endret mange ganger. Forskere har ofte benyttet ulik systematisk inndeling og det har også vært diskusjon om selve artsbegrepet. Systematikken må derfor regnes som midlertidig.

Det er mest vanlig å dele papegøyefugler inn i to undergrupper; kakaduer (Cacatuidae) og parakitter (Psittacidae). Noen velger imidlertid å dele de inn i tre, som i fylogenien nedenfor. I denne er papegøyefuglene på New Zealand skilt ut i en egen gruppe kalt New Zealand-papegøyer (Strigopidae). New Zealand-papegøyer inneholder videre de to undergruppene Nestorini (Kaka og Kea) og Strigopini (Kakapo). Også omkring denne inndelingen hersker det imidlertid uenighet, i det noen mener at kakapoen (også kalt uglepapegøye og nattpapegøye) er den eneste arten som hører hjemme der.

   Papegøyefugler   
 
 

Psittacidae Rose-ringed Parakeet (Male) I IMG 9141.jpg


 

Cacatuidae Cacatua galerita -perching on branch -crest-8a-2c.jpg 

Strigopidae Kaka (Nestor meridionalis)- Wellington -NZ-8-2c.jpg 

Andre fuglerSlekter og arter[rediger | rediger kilde]

Kakaduartene fordeles i fire underfamilier og seks slekter. Antallet arter er omdiskutert, herunder også vitenskapelig tilhørighet til slektene. Nederfor listes 20 arter, med norske navn i henhold til Norsk Ornitologisk Forening. I noen tilfeller blir gyllentoppkakadu, også kalt gultoppkakadu, (Cacatua sulphurea) separert i to arter i henhold til størrelse; liten gyllentoppkakadu (C. sulphurea) og stor gyllentoppkakadu (C. galerita). I såfall er det 21 arter, men en slik separering er omdiskutert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Cacatuidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Cacatuidae – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.