Diskusjon:Grasfamilien

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gras eller gress[rediger kilde]

Gras eller gress? --SOA 28. sep 2007 kl. 18:13 (CEST)

Se etter selv, det finnes knapt ord på bokmål/riksmål Wikipedia som bruker formen "gras". "Gras" er radikalt bokmål, ref http://www.sprakrad.no/Toppmeny/Publikasjoner/Spraaknytt/Arkivet/Spraaknytt_1997/Spraaknytt_1997_1/Hvordan_ser_bokmaalet_ut/ Dette usignerte innlegget ble skrevet av Realist (diskusjon · bidrag) 6. mar 2012 kl. 11:00 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)
Prinsipielt bruker vi oppretters språkform, som var «gras». En mengde faglige nettsteder bruker også denne formen. BjørnN (diskusjon) 6. mar 2012 kl. 11:21 (CET)
Se også Wikipedia:Språkform. - Soulkeeper (diskusjon) 6. mar 2012 kl. 14:53 (CET)
Takk for info og lenke, BjørnN!
Om man tar Google-treff fra norske sider som indikator på bruk, er det omtrent ti ganger flere treff på «gress» enn «gras». Dette uten å filtrere bort nynorsk, som jeg antar bidrar vesentlig.
Språkformen skriver om artikkeltitler: «Dersom en form er svært mye mer brukt enn en annen bør artikler ligge under den vanlige betegnelsen. Grunnen til dette er at artikler bør ligge der folk forventer å finne dem, og artikkeltittelen påvirker også artikkelens plassering i søk.»
- dette medfører etter min mening at "gress" bør brukes, selv om første forfatter har benyttet en annen form.
Jeg antar også at en del fagmiljøer benytter samnorske eller dialekt-former, kun med tanke på å samle det aktuelle fellesskapet.
Realist (diskusjon) 6. mar 2012 kl. 22:02 (CET)
Riktig; BjørnN er noe upresis her – Wikipedia:Språkform gjør et eksplisitt unntak for artikkeltitler, og denne artikkelen ser ut til å oppfylle kriteriet for det unntaket, så flytting synes helt kurant i forhold til retningslinjene. — the Sidhekin (d) 6. mar 2012 kl. 22:37 (CET)
... vel, forutsatt at «gressfamilien» virkelig er svært mye mer brukt enn «grasfamilien». Om vi tar hensyn til Google-buggen, ved å bla til siste side med treff, finner jeg i øyeblikket 204 treff ved søk på «grasfamilien site:.no» og kun 193 treff på «gressfamilien site:.no». :-\
Dermed ser flytting mindre kurant ut, for å si det mildt. — the Sidhekin (d) 6. mar 2012 kl. 22:49 (CET)
Unnskyld meg, men når jeg gjør søkene du beskriver får jeg 88.400 treff på «gressfamilien» og 4480 treff på «grasfamilien», altså en forskjell på ca. 20 ganger. Forøvrig beskriver jeg også lenger oppe bruken av ordene «gress» og «gras» som har et forhold på ca 3 millioner kontra 300 tusen. Nok en gang, uten å trekke for nynorsk, som innlysende nok bør være en stor del av treffene på «gras» og «grasfamilien». Realist (diskusjon) 7. mar 2012 kl. 19:23 (CET)
- og der forstod jeg hva du mente, BjørnN. Nå har jeg også bladret meg gjennom Google-sidene. Artig. Har dere større tillit til SNL? De har ikke en gang treff for «grasfamilien» http://snl.no/grasfamilien Realist (diskusjon) 7. mar 2012 kl. 19:41 (CET)

Jeg googlet etter "Poaceae" på norske sider. Det virker som om formen «grasfamilien» er mest brukt, spesielt på biologi-relaterte sider, og på botanikk-relaterte sider nesten eksklusivt. Søk på "Poaceae" på f.eks.

Alle disse oppgir «grasfamilien» som det norske navnet. Jeg fant også en side (http://naturfakta.no) som oppgir begge formene. Hvis du mener at «gressfamilien» er et mer brukt navn enn «grasfamilien» på norsk, tror jeg bevisbyrden ligger på deg. - Soulkeeper (diskusjon) 7. mar 2012 kl. 20:57 (CET)


Takk for relevant info, og innsikt. Dette er lærerikt.
Mitt utgangspunkt er forstavelsen «gress» kontra «gras».
Hvis jeg bruker BjørnNs metode, finner jeg 12 treff på «gress» og 288 på «gras» i nn.wikipedia.org, og trekker derfor konklusjonen at «gras» er definitivt foretrukket på nynorsk.
Tilsvarende søk på bokmål/riksmål-Wikipedia gir 283 treff på «gress» og 671 på «gras». Altså en markant overvekt av «gress»-tilhengere på denne siden av språkgrensen.
(Merk at jeg tok ut treff for franske Mardi gras og Foie gras.)
Språkrådet definerer «gras» som radikalt bokmål.
I mine øyne stiller saken derfor seg slik:
Er det nynorskbrukere og fagmiljø ( som liker «gras») eller resten av oss (med et klart flertall for «gress») man skriver for?
Hvis du tar et søk oppe til høyre på «gras», kommer det fire relevante treff, Skriver du «gress», er samtlige relevante. ( Jeg har ikke klart å søke mer omfattende internt i basen)
Jeg står derfor fortsatt på at det er inkonsekvent og forvirrende at artsfamilien skal ha et annet navn enn artene som omfattes.

Realist (diskusjon) 10. mar 2012 kl. 08:23 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Grasfamilien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 23:49 (CEST)[svar]