Imperata cylindrica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Imperata cylindrica
Imperata cylindrica i Sør-Afrika
Nomenklatur
Imperata cylindrica
(L.) P. Beauv.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Gruppeenfrøbladete planter
Ordengrasordenen
Familiegrasfamilien
SlektImperata
Økologi
Habitat: svært tilpasningsdyktig
Utbredelse: Afrika, Asia, Australia, Sør-Europa; forvillet andre steder

Imperata cylindrica er en grasart.

Den er flerårig og sprer seg med jordstengler. Stråene blir 25–120 cm høye og er 1,5–3 mm i diameter. Bladene er 20–100 cm lange og 8–20 mm brede. Blomsterstanden er en hvithåret topp som er 6–20 cm lang. Imperata cylindrica vokser på mange ulike steder som havstrender, elvebredder, vegkanter, skog og som ugras i dyrket mark og plantasjer.

Den opprinnelige utbredelsen omfatter Afrika, Asia, Australia og Sør-Europa med middelhavsøyene, Madeira og Gran Canaria. Arten har spredt seg med menneskelig hjelp til blant annet USA, Chile, Columbia, Mikronesiaføderasjonen og New Zealand.

Imperata cylindrica har C4-fotosyntese og er ganske lyskrevende. Arten danner mykorrhiza med ulike sopparter og kan vokse på næringsfattig jord. Den finnes opp til 2700 moh. Årsnedbøren kan ligge mellom 500–5000 mm, og årsmiddeltemperaturen må være høyere enn 15 °C.

Den er et fryktet ugras som reduserer avlingene mye, og den sprer seg også til naturområder der den fortrenger andre arter ved å utskille allelopatiske stoffer og øke brannhyppigheten. Imperata cylindrica er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden. Holm et al. publiserte i 1977 en liste over ugrasarter der Imperata cylindrica rangeres som det sjuende verste ugraset i verden.

Imperata cylindrica blir brukt til taktekking i Asia. Den blir også dyrket som hageplante, spesielt en kultivar med røde bladspisser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]