Hopp til innhold

Gaffel (sykkel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaffel, bestående av et kronrør og to gaffelben
Viktige deler og mål på en gaffel: Kronrør (steerer tube), gaffelkrone (crown), gaffelbein (blade), gaffelende (dropout), fremløp (offset eller rake)

Gaffelen på en sykkel er den delen av en vanlig tohjuls sykkel som holder forhjulet og som gjør det mulig for syklisten å styre og balansere sykkelen. En gaffel består i all enkelhet av to hjulakselfester som navakselen til forhjulet er festet til, to armer som møtes ved gaffelkronen (kronrøret), og et gaffelrør som styret er festet til, som regel via et styrefremspring. Gaffelrøret er festet til rammens styrerør med et styrelager, som også muliggjør gaffelens sideveis rotasjon i forhold til rammen.

Bakgaffel er den delen på en sykkel der bakhjulet er festet.

Støtdempende gafler

[rediger | rediger kilde]
Dempergaffel med 140 mm vandring fra produsenten Fox Racing Shox

De fleste terrengsykler har gaffel med innebygd støtdemping. Det finnes en mengde forskjellige varianter av disse. Den vanligste er teleskop-gaffelen.

Vandringen på demperen (hvor langt/mye en demper kan komprimeres vertikalt) og funksjonen av demperen varierer mht hvaslags type terrengsykling gaffelen er laget for. Produsenter lager for eksempel forskjellige gafler for rundbanesykling, stisykling, utfor, frisykling. Gafler for rundbane er typisk lettere, mindre robuste og de har kortere vandring enn de laget for tøffere terreng og mer ekstreme typer terrengsykling. Etterslep (engelsk: fork offset eller fork rake) er en av flere parametre som påvirker hvorvidt sykkelen utviser stabil eller sportslig oppførsel ved svingutslag på styret. Noen andre viktige parametre er gaffellengde, -bredde, lengde på styrerør og styrerørdiameter.

Teleskopgaffel

[rediger | rediger kilde]

I teleskopgafler har gaffelen et sett innerrør som sklir på innsiden av et sett ytterør. Et innerrør og ytterør isammen eller hver for seg kan også kalles et «gaffelben». Den vanligste typen teleskopgafler har innerrør øverst og ytterør nederst. I motsatt tilfelle kalles ofte gaffelen en «opp-ned teleskopgaffel».

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata