Eleusis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eleusis
LandHellas’ flagg Hellas
Oppkalt etterEleusius
Postnummer19200
Retningsnummer210
Areal18,45 km²
Befolkning24 971 (2021)
Bef.tetthet1 353,08 innb./km²
Høyde o.h.5 meter
Nettsidewww.eleusina.gr/
Kart
Eleusis
38°02′29″N 23°32′43″Ø

Eleusis (gammelgresk Ἐλευσίς, Eleusis) eller det moderne navnet Eleusina (gresk: Ελευσίνα, Elefsina) er en by og kommune i Vest-Attika i Hellas. Den ligger på rundt 18 km nordvest fra sentrum av Athen i den mest nordvestlige enden av Saroniabukta. Byen er administrasjonssenter i prefekturet Vest-Attika i Hellas

Eleusina er best kjent for å ha vært setet for de eleusinske mysterier, en av de mest berømte religiøse hendelsene for den antikke greske religion,[1] og fødestedet for Aiskhylos, en av de tre store og berømte tragikere i antikken. I dag er Eleusina et betydelig industrisenter med det største oljeraffineriet i Hellas.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet Eleusis dukker først opp ved den orfiske hymnen «Δήμητρος Ελευσινίας, θυμίαμα στύρακα».[2] Også Hesykhios fra Alexandria rapporterer at det eldre navnet på Eleusis var Saesara (Σαισάρια). Saesara var den mytiske datteren til Keleos (konge av Eleusis da Demeter ankom for første gang) og barnebarn til Eleusis, den første nybyggeren (og eponymet) til Eleusis.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Antikken[rediger | rediger kilde]

Sarkofag i marmor med en relieff av jakten på det kalydoniske villsvin på dens forside (200-tallet f.Kr.), det arkeologiske museum i Eleusina.

Fra tidlig av som for 1700 f.Kr. og fram til 300-tallet e.Kr. var Eleusina sete for de eleusinske mysterier, eller også kalt for mysteriene til Demeter og Kore. Kore var et annet navn for Persefone. Disse mysteriene dreide seg om en tro på at det var et håp for livet etter døden for de som var innvidde i mysteriene. Denne troen var kultivert fra introduksjonsseremoni hvor de håpefulle innvidde ble vist en rekke ting, inkludert livets frø i en kornstengel. Den sentrale myten i mysteriene var Demeters søken etter hennes tapte datter Persefone (Kore betyr «jomfruen» eller «ungpiken») som hadde blitt bortført av Hades, guden som styrte over underverden.

I henhold til en av mytene var det her i Eleusis hvor Demeter, forkledd som en gammel kvinne ble bortført av pirater fra Kreta, kom til en gammel brønn hvor de fire døtrene til den lokale kongen Keleos og hans dronning Metaneira fant henne og tok henne til sitt palass for å amme deres sønn Demofon. Demeter fostret ham, salvet ham med nektar og ambrosia (gudenes føde), inntil Metaneira oppdaget det og fornærmet henne. Demeter reiste seg fornærmet og kastet av sin forkledning og viste seg i all sin guddommelige prakt. Hun beordret Meteneira til å bygge et tempel for seg. Keleos ble informert den neste dagen av Meteneira og satte innbyggerne i gang med å bygge en rik helligdom for Demeter. Hun satte seg i tempelet til resten av verden sulten da hun ikke lenger tok seg av årstidene, klagde til Zevs om å sørge for at verden fikk mat igjen.

Moderne Eleusína[rediger | rediger kilde]

Inngangen til det arkeologiske museum.

I da har byen blitt en forstad til Athen som den er knyttet til med en motorvei, Attiki Odos, og Athens t-bane. En bomveg navngitt etter kommunen er på den vestlige vegstrekningen av GR-8A. Nord for Eleusína er Mandra og Magoula, mens Aspropyrgos ligger i nordøst. Byen ligger i den nordlige spissen av Eleusinabukta.

Eleusina er i dag et betydelig industriområde og det stedet hvor det meste av råoljen i Hellas blir importert og raffinert. Det største raffineringsverket ligger på vestsiden av byen.

Athens nærmeste militære flyplass ligger noen få km øst for Eleusina. Den har vært i bruken siden midten av 1900-tallet. Dens flybane er på rundt 2 km og bygningen ligger i vest.

Eleusina fotballag er Panelefsiniakos FC, opprettet i 1928.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tripolitis, Antonia (November 2001): Religions of the Hellenistic-Roman Age. Wm. B. Eerdmans Publishing Company, ss. 16–21.
  2. ^ Δήμητρος Ελευσινίας – Βικιθήκη [Orfiske hymner / Demetrios Eleusinia], El.wikisource.org (på gresk).
  3. ^ «Eleusis – Greek Mythology», Maicar.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]