Hesykhios fra Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Begynnelsen av brev π, detalj av Marcianus graecus 622.

Hesykhios av Aleksandria (gresk Ἡσύχιος ὁ Ἀλεξανδρεύς, latin Hesychius) var en gresk-egyptisk grammatiker og lærd, filolog og leksikograf som var aktiv på 400-tallet e.Kr. Han skrev et ordboksleksikon om det gresk språk og dets dialekter.

Forfatteren[rediger | rediger kilde]

Om personen Hesykhios vet vi lite, bare navnet og stedet Alexandria fra hvor han kom fra i henhold til tittelen på hans arbeid: Ησυχίου γραμματικοῦ Αλεξανδρέως συναγωγὴ πασῶν λέξεων κατὰ στοιχεῖον ἐκ τῶν Αριστάρχου καὶ Απίωνος καὶ Ηλιοδώρου. Den tidsmessige klassifisering av arbeidet og dens forfatter er heller ikke sikker, men 400-tallet e. Kr. er mest tenkelig. Hesykhios var sannsynligvis ikke konvertert til kristendommen. Forklaringer av ord fra Gregor fra Nazianz og andre kristne forfattere (glossæ sacræ) er senere innskudd.

Manuskriptet[rediger | rediger kilde]

Hesykhios satte sammen det rikeste leksikon på uvanlige og dunkle ord som har overlevd i et enkeltstående manuskript med signaturen Marcianus graecus 622 fra 1400-tallet som er bevart i biblioteket i San Marco, Venezia (Marc. Gr. 622). Tallet 622 har vært skrevet på papiret. Verket inneholder 439 sider i formatet 19,5 ganger 29 cm og med unntak av enkelte flekker godt bevart, skjønt sidene 438 og 439 er gått tapt.

I et innledende brev nevner Hesykhios at hans leksikon er basert på ett av Diogenianos (som igjen bygget på et tidligere verk av Pamphilos fra Aleksandria), men at han også hadde benyttet tilsvarende verker av grammatikeren Aristarkhos fra Samothrake, Apion, Amerias og andre.

Verket omfatter omtrentlig 51 000 oppslag, en innholdsrik liste av eiendommelige ord, former og fraser og med en forklaring på deres mening, og ofte med en referanse til forfatteren som brukte dem eller til det distrikt hvor de var i bruk. Boken har således stor betydning for de som studerer greske dialekter, og for de forskere som restaurerer tekster av klassiske forfattere, særlig skribenter som Aiskhylos og Theokrit som hadde for vane å bruke mange uvanlige ord. Hesykhios' verk kan ikke bli overvurdert og Hesykhios er viktig ikke kun for gresk filologi, men også for studiet av tapte språk som trakisk og det antikke makedonske språket, og for rekonstruksjonen av urindoeuropeisk språk.

Hesykhios' forklaringer av mange epiteler og fraser har også avslørt mange betydningsfulle fakta om det antikke samfunn og datidens menneskers sosiale liv og religiøse forestillinger.

Nyutgivelser[rediger | rediger kilde]

Den redigerte samlingen ved Moriz Wilhelm Constantin Schmidt (18581868) i 5 bind, er fortsatt mest relevante, men ingen fullstendig sammenlignende utgave av manuskriptet har blitt utgitt siden det første gang ble trykket av Marcus Musurus (i trykkeriet til Aldo Manuzio) i Venezia i 1514, gjenutgitt i 1520 og 1521.

Under beskyttelse av Det Kongelige Danske Kunstakademi i København har en moderne utgave vært periodevis under utgivelse siden 1953. Under ledelse av Kurt Latte er det påbegynte redigerte verk fortsatt uferdig, kun to bind utgitt (1953, og posthumt i 1987. Deretter har den britiske filologen Allan Peter Hansen ferdigstilt et tredje bind i 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]