Gjenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytre gjenger på en bolt
Indre gjenger i en mutter

En gjenge er en skruegang (sporet/rillen på en skrue, mutter, rør og lignende) eller låsgjenge (nøklegangen i en lås).

Gjenger kan oppfattes som en lang kile som er viklet rundt en sylindrisk stang (skrue). Gjengene kan vikles begge veier og ha ulik form og stigning. Skruenes mål og utforming og størrelse er forskjellig etter måleenheten som brukes.

For eksempel i Europa bruker man normalt metriske mål (mm), mens i Nord-Amerika og Storbritannia brukes tommer i stedet. Metriske – og tomme-gjenger er ikke like, og kan derfor ikke brukes om hverandre. I de seinere år har det blitt mer vanlig å bruke metriske mål både i og utenfor Europa.

Standarder[rediger | rediger kilde]

Metriske gjenger måles alltid i millimeter. Gjengemåla starter med en stor M etterfulgt av et tall. M betyr at gjengene er metriske, tallet viser til stordiameteren. F.eks. M20 sier at en skrue er 20mm i diameter (ikke hodet).

Noen ganger kan det kanskje stå M20x1,7. Det betyr fortsatt at gjengediameteren er 20mm, men den viser også at stigningen(avstanden mellom hver gjenge) er 1,7mm. Hvis ikke stigning er oppgitt så gjelder ISO-standarden på stigning som man finner i gjengetabellen.

Standard vinkel på gjengene er 60°, mens rørgjenger har en vinkel på 55°.

Unified gjenger (tommer) bruker ikke M foran måla. Der brukes UNC eller UNF. UNC betyr grovgjenger, UNF betyr fingjenger.

Links-gjenger[rediger | rediger kilde]

Normalt vil gjengene vikles slik at skruen vil bli skrudd innover ved å vri den med klokken.

Av og til brukes imidlertid skruer med «omvendte» gjenger. Disse skrus mot klokken for å skrus innover, og med klokken for utover. Denne typer gjenger blir ofte kalt links-gjenger. Bruken av links-gjenger er begrenset, men de brukes til tider i industrimaskiner/motorer, i situasjoner hvor normal drift med tiden ville skru skruen ut. Links-gjenger brukes f.eks. til å feste spindelen i boremaskiner og for å feste venstre pedal til krankentråsykler.

Ordet "Links" kommer av det tyske ordet for "venstre" og et annet navn for gjengetypen er "venstregjenger".

En del av disse er beskrevet i gjengetabeller

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]