Hopp til innhold

Spillterning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Terning (spill)»)
Forskjellige terningformer i et typisk sett for rollespill som bruker d20-systemet.

Spillterninger brukes i mange forskjellige typer spill for å gi et tilfeldig resultat. De er stort sett laget av plast eller tre, selv om andre materialer kan forekomme. Som oftest brukes begrepet om den kubeformede versjonen med seks sider, som er den vanligste typen.

I noen former for spill, som for eksempel rollespill, hvor sannsynligheten for å lykkes må variere, brukes ofte flere forskjellige terninger med varierende antall sider. Dungeons & Dragons, for eksempel, bruker terninger med opptil 20 sider.[1]

På en terning med seks sider skal tradisjonelt to motstående sider alltid summeres til 7. Viser terningen f.eks. 5, skal verdien på motsatt side være 2.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]
Paschier Joostens, De Alea, 1642

Terning kommer fra det svenske tärning, oldnorske ten(n)ingr og det middelnedertyske ternink. Ordet minner om det middelnedertyske terlink, som betyr liten firkantet pakke, men opprinnelsen kan mulig komme fra det franske ordet terne. Betydelsen av terne er tre numre i en rekke i et lotteri, men i denne sammenhengen benyttes det i betydningen treer i terningsspill.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Tronsen, Jo Hermstad (18. september 2022). «Bruker rollespill som DnD for å få seg venner og slippe å være ensom». NRK. Besøkt 7. juli 2024. «Eventuelle handlinger i [Dungeons and Dragons] bestemmes av terninger med tjue sider.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]