Community

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Community
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landAmerikansk
Sesonger6
Episoder110 (liste)
LengdeCa. 22 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJoel McHale
Donald Glover
Chevy Chase
Gillian Jacobs
Danny Pudi
Alison Brie
Yvette Nicole Brown
Jim Rash
Ken Jeong
Bak kamera
Skaper(e)Dan Harmon
ProdusentGary Foster
Russ Krasnoff
Dan Harmon
Anthony Russo
TittelmusikkÅpningsvignett "At least it were here" av bandet The 88
MusikkÅpningsvignett "At least it were here" av bandet The 88
Prod.selskapUniversal Television
Sending
Periode17. sept. 20092. juni 2015
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV),
1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Community er en amerikansk situasjonskomedie som gikk på NBC fra 2009 til 2015. Serien omhandler en gruppe elever ved et «community college» i den fiktive byen Greendale i Colorado. Community bærer preg av mye bruk av meta-humor og referanser til popkultur av humoristisk grunnlag. Dette ofte ved å parodiere klisjéer fra tv og film. Serien ble skapt av Dan Harmon.

Premiss[rediger | rediger kilde]

Jeff Winger er en advokat som har mistet bevillingen sin da det viste seg at han hadde løyet om at han hadde bachelorgrad fra Columbia University. Dette gir ham ikke noe annet valg enn å måtte innrullere seg på Greendale Community College for å få en legitim grad. Jeff blir raskt interessert i aktivisten Britta Perry som går i klassen hans, og later som om han har en kollokviegruppe for å kunne tilbringe tid med henne.

Planen hans går imidlertid skeis når hun inviterer andre klassekamerater med i gruppa: den popkulturelskende nerden Abed Nadir, den religiøse alenemora Shirley Bennett, den naive lesehesten Annie Edison, den tidligere amerikansk fotball-spilleren Troy Barnes, og den aldrende millionæren Pierce Hawthorne. Til tross for deres forskjeller blir gruppemedlemmene raskt nære venner.

Mens de tar diverse klasser sammen semester etter semester må de ofte hjelpe dekanen Craig Pelton i hans forsøk på å gjøre skolens rykte mer hederlig, samt at de må takle diverse krumspring fra læreren (senere klassekameraten) Ben Chang.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

  • Joel McHale som «Jeff Winger», en advokat som ble suspendert grunnet forfalsket bachelor-grad. Han tar opp igjen studiene for å kunne oppnå en virkelig universitetsgrad. Han fremstår arrogant og manipulativ, men også som en leder for studiegruppen.
  • Gillian Jacobs som «Britta Perry», en tidligere anarkistisk aktivist som droppet ut av skolen som tenåring. Hun returnerer til skolegangen for å kunne starte et stabilt liv. Medlem av studiegruppen.
  • Alison Brie som «Annie Edison», den yngste i gruppen. En hardtarbeidende, uskyldig, kompulsiv og meget intelligent perfeksjonist. Til tross av dette endte hun opp på Greendale Community College etter et stressrelatert sammenbrudd i forhånd av den avlsuttende eksamen for high school.
  • Donald Glover som «Troy Barnes», som var den mest populære gutten på high school og en talentfull quarterback på fotballaget(amerikansk fotball). Han lå an til et stipend til et godt universitet på grunn av hans fotballegenskaper, men skadet seg selv i forkant av kampen som ville avgjort om han ville bli tildelt stipendet.Medlem av studiegruppen.
  • Danny Pudi som «Abed Nadir», en filmstudent besatt av popkultur og har grenseløs kunnskap om tv og film. Han har enorm logisk sans så lenge det er relatert til popkultur.Hans besettelse av tv og film gjør det også ofte vanskelig for ham å forholde seg til virkeligheten. Medlem av studiegruppen.
  • Chevy Chase som «Pierce Hawthorne», en aldrende millionær som går på Greendale Community College grunnet kjedsomhet og ensomhet. Til tross for hans selvsentrerthet, provoserende holdninger og latskap er han inkludert i studiegruppen, mye på grunlag av sympati.
  • Yvette Nicole Brown som «Shirley Bennett», en alenemor og aktiv kristen som går på skolen for å kunne starte sin egen bedrift. Hun spiller hyppig på andres samvittighet og forsøker å være et moralsk forbilde. Medlem av studiegruppen.
  • Jim Rash som «Dekanus (Dean) Craig Pelton», dekanus for Greendale Community College. Han streber for at skolen skal bli sett på som et ordentlig universitet og være på alle mulige måter politisk korrekt.
  • Ken Jeong som «Ben Chang», en tydelig mentalt forstyrret person med mange forskjellige roller på skolen i løpet av tv-serien. Han kommer først inn i sesong 1 som studiegruppens spansklærer.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over episoder av Community

Sesong Episoder Opprinnelig sendt
Første sending Siste sending Kanal
1 25 17. september 2009 20. mai 2010 NBC
2 24 23. september 2010 12. mai 2011
3 22 22. september 2011 17. mai 2012
4 13 7. februar 2013 9. mai 2013
5 13 2. januar 2014 17. april 2014
6 13 17. mars 2015 2. juni 2015 Yahoo! Screen

Distribusjon[rediger | rediger kilde]

Strømmingselskapet Netflix kjøpte rettigheter fra NBC til å kunne vise alle seks sesonger av Community. I Norge har Community vært i salg som DVD samling på CDON.no[1]

På norske tv-skjermer har Community vært å se på Viasat 4. Moderselskapet til kanalen, Nordic entertainment group har rettigheter til å vise community på tv og i sin tjeneste ViaPlay

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «community-complete-box-sesong-1-6». CDON. Besøkt 27. september 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata