Podkasting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
To norske Podkaster, «Giæver & Joffen» og «Aftenpodden» møttes til oppsummering av året i desember 2015. Frithjof Jacobsen, Hanne Skartveit, Anders Giæver, Lars Molteberg Glomnes, Trine Eilertsen og Sarah Sørheim.

Podkasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS. Podkasting (fra engelsk podcasting) er et teleskopord av ordene iPod og kringkasting (engelsk broadcasting). Til tross for at ordet har stamme fra iPod, er en podkast ikke begrenset til avspilling på iPod, portable enheter eller på noen måte knyttet opp mot produkter fra Apple.

For å lytte til podkaster kan man enten abonnere på programmene eller oppsøke nettsteder som har linker til tidligere sendte programmer. Ved abonnement sørger avspillingsenheten for jevnlig å laste ned episoder når de gjøres tilgjengelige. I mange tilfeller kan man også spille av tidligere programmer direkte i nettleser, enten ved at programmet lastes ned til egen enhet som en mp3-fil eller at den spilles av ved hjelp av en avspillingsfunksjon på nettsiden.

Nedlasting og avspilling av podkaster kan gjøres på smarttelefoner, andre portable avspillingsenheter (mp3-spillere) eller på PC. Som regel må man installere et eget avspillingsprogram for å abonnere på programmene, og slike finnes både for PC og portable enheter (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry m.fl). På PC er det også mulig å abonnere på programmer ved hjelp av RSS-koblinger (også kalt «levende bokmerker» eller «nyhetsmating»). Nettleseren sørger da for abonnementsfunksjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Podkastingkonseptet ble foreslått så tidlig som i 2000, og teknologien var tilgjengelig i løpet av 2001, deretter implementert i programmet Radio Userland.[1] I 2003 begynte podkaster å dukke opp på velkjente nettsteder. Begrepet «podcast» ble opprinnelig laget av Ben Hammersley i en artikkel i The Guardian 12. februar 2004 til beskrive «lyd-blogging».[2] Begrepet kan referere til både innhold og leveringsmetode, mens «podkasting» refererer kun til leveringsmåten.

ITavisen var blant de første norske podkastene i landet, med oppstart den 5. august 2005.[3] NRK var også tidlig ute, den 2. september 2005 sendte NRK P2 Kurer første podkasten i fra rikskringkastingen.[4] Programmet handlet om podkasting som fenomen, og var laget av Line Gevelt Andersen. Det var i forbindelse med denne begivenheten at podkast ble skrevet med k (og ikke c) for første gang i Norge. I dag er Radioresepsjonen en stor podkastingsuksess i Norge, og programmet blir lagt ut for gratis nedlasting. NRK tilbyr (okt 2013) podkast for drøyt 70 av sine programposter. Radiokanalen P4 tilbyr (okt 2013) 12 podkaster. Internasjonalt er BBC storleverandør av podkaster (414 programvalg per februar 2014), men en rekke andre større og mindre aktører leverer podkaster. Det eksisterer mange samlesteder på nett som lister opp forskjellige podkastleverandører, og de fleste podkast-klientene har både temainndelte lister over tilgjengelige programmer og en søkefunksjon.

Podcast fikk fornyet oppmerksomhet i mediebildet i 2015 etter at den amerikanske podcasten «Serial» oppnådde høye lyttertall både i Amerika og i resten av verden. Serial var i utgangspunktet en krimdokumentar som tok opp en drapssak fra Baltimore i 1999, men har senere blitt utvidet til andre aktuelle temaer. NRK tok opp fenomenet i en utgave av radioprogrammet Kurer 2. januar 2015.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Radio Userland: podcasting teknologi Arkivert 16. oktober 2006 hos Wayback Machine.
  2. ^ The Guardian, 12. feb. 2004, Ben Hammersley konstruerer begrepet «podcast»
  3. ^ «ITavisen starter Podcasting». ITavisen.no. Besøkt 22. februar 2018. 
  4. ^ «NRK Radio - Hør Kurer». NRK Radio. Besøkt 22. februar 2018. 
datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.