Cork (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cork

Flagg

Kart over Cork

LandIrland Irland
ProvinsMunster
Areal7 457 km²
Befolkning518 128 (2011)
Bef.tetthet69,5 innb./km²

Cork
51°58′00″N 8°35′00″V

Cork (irsk: Contae Chorcaí; engelsk: County Cork) er det sørligste og det største av grevskapene i Irland. Grevskapet hadde 518 128 innbyggere ved folketellingen i 2011.[1] Det gjør grevskapet til det nest største i republikken Irland. Administrasjonsbyen, som grevskapet er oppkalt etter, er Cork, som også utgjør et eget grevskapsdistrikt, City of Cork. Byen er den nest største i landet.

Grevskapet er lokalisert i provinsen Munster. Den grenser til fire andre grevskap: Kerry i vest, Limerick i nord, Tipperary i nordøst og Waterford i øst. Cork er det største grevskapet i landareal.

Det ble formelt opprettet som grevskap i 1606 da det gamle grevskapet Desmond ble delt i grevskapene Cork og Kerry. Cork er hverdagslig omtalt som «The Rebel County» («Opprørsgrevskapet») for dens stillingtagen under de engelske rosekrigene da Perkin Warbeck gikk i land i byen Cork og forsøkte å skaffe seg støtte for en sammensvergelse i å velte kong Henrik VII av tronen. Folket i Cork slåss for Warbeck ettersom han var fransk og ikke engelsk, og var det eneste irsk grevskapet som gjorde det. Corks borgermester og flere framstående menn dro med Warbeck til England, men opprøret mislyktes, de ble alle tatt til fange og henrettet.[2] I tillegg spilte grevskapet en framtredende rolle i den irske uavhengighetskrigen (19191921) og var åsted for betydelige kamper.

Det mest kjente stedet ved siden av Cork by er nok Cobh, tidligere Queenstown, hvor svært mange forviste og utvandrere gikk ombord på skip til USA, Canada, New Zealand og Sør-Afrika.[3] Cobh var også den siste havn hvor RMS «Titanic» la til.[4]

Den vestlige delen av Cork er et populært turistmål. Området har en rekke små landsbyer og øyer, inkludert Sherkin Island, Clear Island og Dursey Island. Mizen Head er det Irlands mest sørvestlige punkt.

I 1601 ble slaget ved Kinsale utkjempet i Cork. Dette slaget var det siste store nederlaget for det gamle irske artistokratiet, og la veien åpne for engelsk dominans.

Cork har to gaeltachtaí (irsktalende områder): Múscraí i nord og Oileán Chléire, en øy i vest.

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) County Cork – kategori av bilder, video eller lyd på Commons