Hopp til innhold

Blackwater (Munster)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blackwater har flere betydninger.
Blackwater
Elven Blackwater ved Fermoy
LandIrlands flagg Irland
Lengde169 km
StartMullaghareirk-fjellene i grevskapet Kerry
MunningKeltersjøen ved havnen i Youghal, Cork
Kart
Blackwater
51°56′28″N 7°50′10″V

Blackwater (irsk: An Abhainn Mhór, «Den store elva»),[1] også omtalt som Munster Blackwater for skilles fra andre steder med likelydende navn, er en av tre større elver i Irland som bærer dette navnet på engelsk. De andre to er Blackwater i Nord-Irland og Blackwater i grevskapet Meath. Blackwater Munster er den lengste og den sørligste av disse tre elvene. Den renner gjennom grevskapene Kerry, Cork og Waterford.

Den har sitt opphav i Mullaghareirk-fjellene i grevskapet Kerry og renner deretter i østlig retning gjennom grevskapet Cork, gjennom Mallow og Fermoy. Den kommer deretter inn i grevskapet Waterford hvor den renner gjennom den historiske byen Lismore, før den brått svinger sørover ved Cappoquin, og til slutt drenerer den ut i Keltersjøen ved havnen i Youghal.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Totalt er Blackwater 169 km lang. Det totale nedslagsfeltet til elven Blackwater er 3 324 km2.[2] Den langsiktige gjennomsnittlige strømningshastigheten til elven Blackwater er 89,1 kubikkmeter per sekund (m3/s).[2] Blackwater er kjent for å være en av de beste elvene for å fiske laks i Irland.[3] Som mange irske elver har laksebestanden gått ned de siste årene, men den irske regjeringen har forbudt kommersiell fiske av laks med garn utenfor kysten av Irland fra november 2006.[4]

Bielvene og tilløpene til Blackwater:

 • Awbeg (An Abha Bheag, «Den lille elven»)
 • Dalua (Abhainn Dalua)
 • Bride (An Bhríd)
 • Allow (Abhainn Ealla)
 • Araglin (An Airglinn)
 • Finnow (An Fhionnabha, «Den vakre elven»)
 • Funshion (Abhainn na Fuinseann, «Askeelven»)

Byer og bosetninger

[rediger | rediger kilde]
Tourin Quay. Handelsfartøyer seilte opp Blackwater til Tourin Quay fram til 1940-tallet.

Byer langs elven er Youghal,[5] Cappoquin, Lismore, Fermoy, Mallow og Rathmore.[4]

Særskilte verneområde

[rediger | rediger kilde]

Blackwaters elvemunning ble oppført på Ramsar-konvensjonens om våtmarker av internasjonal betydning den 11. juni 1996.[6] Det er også et særskilt vernet fugleområde (SPA) under EU. Direktivet for fugler strekker SPA fra Youghals nye bro til Ferry Point-halvøya, nær utløpet av elven til havet. SPA omfatter en del av hovedkanalen til elven Blackwater så langt som Ballynaclash Quay samt kanalen mellom Kinsalebeg og Moord Cross Roads på østsiden og en del av elvemunningen til Tourig-elven så langt oppstrøms som Kilmagner.

Tidevannsflatene tiltrekker seg mange vadefugler og villfugler, og artene som er navngitt som mål for bevaring i SPA omfatter en internasjonalt viktig bestand av svarthalespover så vel som nasjonalt viktige bestander av brunnakke, heilo, vipe, myrsnipe, lappspove, storspove, og rødstilk. Silkehegre, heilo og lappspove er oppført i vedlegg I til EUs Fugledirektiv.[7]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «An Abhainn Mhór / River Blackwater», Placenames Database of Ireland
 2. ^ a b «South Eastern River Basin District Management System» (PDF), Serbd.com, s. 38. Arkivert fra originalen (PDF) den 3. mars 2016.
 3. ^ «Cork Blackwater», Fishing In Ireland
 4. ^ a b «About the Munster Blackwater», FishPal
 5. ^ Youghal Blackwater Cruises, Youghal
 6. ^ «Ramsar List» (PDF), Ramsar.org
 7. ^ «Site Synopsis Site Name: Blackwater Estuary Spa Site Code: 004028» (PDF), National Parks and Wildlife Service.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]