Donegal (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Donegal
Contae Dhún na nGall (ga)

Flagg

Våpen

LandIrland Irland
ProvinsUlster
Adm. senterLifford
Areal4 861 km²
Befolkning161 137[1]
Bef.tetthet33,15 innb./km²
SpråkIrsk Rediger på Wikidata
Høyde o.h.749 meter
Nettsidewww.donegal.ie

Donegal
54°55′01″N 8°00′00″V

Donegal (irsk: Contae Dhún na nGall; engelsk: County Donegal) er et grevskap i provinsen Ulster i Irland. Den har navn etter byen Donegal (Dún na nGall) sør i grevskapet. Det irske navnet har betydningen dun, «festning» + gall, «fremmed», det vil si «de fremmedes festning».[2] Det eldre navnet er Tyrconnell (Tír Chonaill), «Conalls land», etter det historiske området av samme navn, og etter semi-mytisk monarki grunnlagt av Conall Gulban400-tallet.[2] Forsøk på å gjøre dette til offisielt navn på slutten av det 1900-tallet strandet, da det ble påpekt at Inishowenhalvøya historisk sett ikke er det samme som Tyrconnel.

Administrasjonsbyen er Lifford, mens den største byen er Letterkenny. Sistnevnte var en periode den raskest voksende byen i Vest-Europa. Det høyeste punktet er Errigal, 752 moh.. I henhold til folketellingen i 2011 var befolkningen i grevskapet på 161 137 innbyggere.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Donegal består for det meste av lavt fjellandskap, med flere fjorder langs kysten. Lough Swilly og Lough Foyle som danner grense mot Nord-Irland er de viktigste av disse. Klippene Slieve League er blant de høyeste kystklippene i Europa, og Malin HeadInishowenhalvøya er det nordligste punktet på øya. Utenfor kysten ligger øyene Arranmore og Tory Island, som er bebodd og tilhører grevskapet. Det er også flere ubebodde øyer.

Den eldste kjente irske bergarten er om lag 1,7 milliarder år gammel, en gneistype på øya Inishtrahull utenfor kysten av grevskapet Donegal. I andre deler av Donegal er det funnet stein som har oppstått som avleiringer etter isbreer, noe som beviser at det som skulle bli til øya Irland var delvis dekket av is i en av istidene. Der imidlertid umulig å tidfeste disse avsetningene nøyaktig på grunn av senere landhevinger.

Klimaet er mildt på grunn av Golfstrømmen.

Språk[rediger | rediger kilde]

Store deler av grevskapet er sett på som en bastion for irsk-gælisk språk og kultur. Det gaeltacht (irsktalende område) i Donegal er det nest største i Irland. Den dialektversjonen av irsk snakket i Donegal er vestlig ulsterirsk. Denne har tatt opp i seg trekk fra skotsk-gælisk. Ulsterskotsk blir også talt av en del mennesker i Donegal. Tidligere var det også en gaeltacht på Inishowen, hvor man brukte en østlig ulsterdialekt. Donegalirsk har en sterk innflytelse på irsktalende i det nordlige Irland, og de som bruker språket der taler det derfor normalt med en markant forskjellig uttale enn den «offisielle» uttalen som brukes i RTÉs sendinger.

Av gaeltacht-befolkningen på 24 744, [4] 16 prosent av landets totale, er det 17 132 som sier at snakker irsk.[5] Det er tre irsktalende sogn: Gweedore (Gaoth Dobhair), The Rosses (Na Rosa) og Cloughaneely (Cloch Cheann Fhaola).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Beattie, Seán (2004): Donegal. Sutton: Printing Press. ISBN 0-7509-3825-0.
  • Bardon, Jonathan (2005): A History of Ulster. Blackstaff Press, Belfast.
  • Lacy, Brian, red. (1983): Archaeological Survey of County Donegal. Lifford: Donegal County Council.
  • Nolan, Willie; Dunleavy, Máiread & Ronayne, Liam, red.(1995): Donegal: History & Society. Dublin: Geography Publications.
  • McKay, Patrick (1999): A Dictionary of Ulster Place-Names. Belfast: The Institute of Irish Studies, The Queen's University of Belfast.
  • Lalor, Brian, red. (2003): The Encyclopaedia of Ireland. Dublin: Gill & Macmillan.
  • MacLaughlin, Jim & Beattie, Seán, red. (2013): An Historical, Environmental and Cultural Atlas of County Donegal. Cork: Cork University Press.
  • Cumming, Willie; McLaren, Duncan & O'Meara, T.J. (2014): An Introduction to the Architectural Heritage of County Donegal. Dublin: National Inventory of Architectural Heritage (N.I.A.H.), Department of Arts, Heritage and the Gaeltacht.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]