Donegal (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Donegal

Flagg

Kart over Donegal

Land Irland Irland
Provins Ulster
Areal 4 841 km²
Befolkning 146 956 (2006)
Bef.tetthet 30,4 innb./km²

Donegal (irsk Dún na nGall) er et grevskap i provinsen Ulster i Irland. Navnet betyr utlendingenes festning.

Grevskapet ble tidligere også kalt Tyrconnel (irsk Tír Chonaill), etter jarledømmet Tyrconnel. Forsøk på å gjøre dette til offisielt navn på slutten av det 20. århundre strandet, da det ble påpekt at Inishowenhalvøya historisk sett ikke er det samme som Tyrconnel.

Administrasjonsbyen er Lifford, mens den største byen er Letterkenny. Sistnevnte var en periode den raskest voksende byen i Vest-Europa. Det høyeste punktet er Errigal, 752 moh..

Geografi[rediger | rediger kilde]

Donegal består for det meste av lavt fjellandskap, med flere fjorder langs kysten. Lough Swilly og Lough Foyle som danner grense mot Nord-Irland er de viktigste av disse. Klippene Slieve League er blant de høyeste kystklippene i Europa, og Malin HeadInishowenhalvøya er det nordligste punktet på øya. Utenfor kysten ligger øyene Arranmore og Tory Island, som er bebodd og tilhører grevskapet. Det er også flere ubebodde øyer.

Den eldste kjente irske bergarten er om lag 1,7 milliarder år gammel, en gneistype på øya Inishtrahull utenfor kysten av grevskapet Donegal. I andre deler av Donegal er det funnet stein som har oppstått som avleiringer etter isbreer, noe som beviser at det som skulle bli til øya Irland var delvis dekket av is i en av istidene. Der imidlertid umulig å tidfeste disse avsetningene nøyaktig på grunn av senere landhevinger.

Klimaet er mildt på grunn av Gulfstrømmen.

Språk[rediger | rediger kilde]

Dialekten av det irske gæliske språket som tales i Donegal er distinkt, og har tatt opp i seg trekk fra skotsk gælisk. Det finnes en gaeltacht (irsktalende område) i Donegal, hvor man snakker vest-Ulsterdialekt. Tidligere var det også en gaeltacht på Inishowen, hvor man brukte øst-Ulsterdialekt. Donegalirsk har en sterk innflytelse på irsktalende i det nordlige Irland, og de som bruker språket der taler det derfor normalt med en markant forskjellig uttale enn den «offisielle» uttalen som brukes i RTÉs sendinger

Ulsterskotsk blir også talt av en del mennesker i Donegal.