Ken Loach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ken Loach på Cannes filmfestival

Kenneth Loach (født 17. juni 1936 i Nuneaton, England) er en engelsk tv- og filmregissør. Han startet som TV-regissør i 1962, og regisserte sin første spillefilm fem år senere. I 1969 lagde han Kes, om en gutt og tårnfalken hans. Dette er fortsatt den filmen Loach er mest kjent for.

I 2006 vant han Gullpalmen for filmen Vinden som ryster kornet , som handler om den irske borgerkrigen i 1920-årene. Det var åttende gang Loach deltok med film i Cannes filmfestival.

Kenneth Loachs filmer kjennetegnes ved en sterk realisme. Han bruker ofte ukjente skuespillere, noe som er med på å fremheve realismen. Videre er bildene ofte kornete, kalde/fargeløse og uestetisk komponert. Realismen fremheves ofte også ved hjelp av lyddesignet. Han bruker mye atmosfærelyd. Uønskede/forstyrrende kontentumlyder (som gjerne andre regissører vil tone ned for å fremheve f.eks. dialoglyd) pleier Kenneth Loach å fremheve - og gjerne overdrive - i sine filmer, noe som kan gi assosiasjoner til et amatør-video opptak. På den måten bruker han også lyden aktivt for å fremheve en realistisk følelse.

Tematisk lager Kenneth Loach for det meste venstreorienterte politiske filmer, som ofte springer ut ifra arbeiderklassen i England.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear mimetype video.pngUoversatt filmtittel: Denne artikkelen inneholder filmtitler som ikke er oversatt til norsk. Kilder til norsk tittel kan være Medietilsynet, VG filmextra eller Dagbladet film

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forrige mottaker:
 Luc Dardenne og Jean-Pierre Dardenne 
Regissører som har vunnet Gullpalmen
Neste mottaker:
 Cristian Mungiu 
britestubbDenne biografien om en brite er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.