Hopp til innhold

Gaeltacht

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaeltachtaí

Et gaeltacht (flertall gaeltachtaí) er et område i Irland hvor irsk er offisielt anerkjent som majoritetens førstespråk. Konseptet ble først innført under Den irske fristaten som en del av myndighetenes plan om å gjøre irsk til Irlands offisielle språk.

Det bor omkring 85 000 mennesker i disse områdene, som spesielt er konsentrert i Donegal, Mayo, Galway, Kerry og Cork. Det finnes også mindre gaeltachtaí i Waterford og Meath.

I disse områdene er irsk administrasjonsspråk og det viktigste undervisningsspråket i skolene, skilt har normalt kun irsk tekst (ellers i landet er de engelskspråklige eller tospråklige) og det er gjort andre tiltak for å fremme språket.

På regjeringsnivå har Department of Community, Rural & Gaeltacht Affairs ansvar for områdene. Departementet fører blant annet tilsyn med Údarás na Gaeltacht og andre offentlige organer som virker i gaeltachtaí.

Irsk trafikkskilt i Waterford

Den irskspråklige radiokanalen til Raidió Teilifís Éireann heter Raidió na Gaeltachta, og er spesielt rettet inn mot disse områdene i sitt utvalg av nyheter og andre programmer. Det er også en egen irsk fjernsynskanal, TG4, som sender fra Galway.

I Skottland har man tilsvarende regioner, som på skotsk gælisk heter Gaidhealtachd, og i Wales heter de walisiskspråklige områdene Y Fro Gymraeg på walisisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]