Fermanagh (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fermanagh
Fear Manach (ga)
Belleek, County Fermanagh - geograph.org.uk - 204194.jpg

Våpen

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landNord-Irland Nord-Irland
ProvinsUlster
Adm. senterEnniskillen
Areal1 691 km²
Befolkning61 805
Bef.tetthet36,55 innb./km²
Kart
Fermanagh
54°21′N 7°38′V

Fermanagh (irsk Fear Manach; engelsk: County Fermanagh)[1] er et av seks grevskap i Nord-Irland tilhørende Storbritannia. Det er en del av den irske provinsen Ulster og grenser mot Tyrone i Nord-Irland, og mot Donegal, Leitrim, Monaghan og Cavan i Irland. Grevskapet dekker et areal på 1 691 km² og Enniskillen er grevskapets administrasjonsby og er den største i utstrekning og befolkning. Fermanagh er også innenfor den historiske provinsen Ulster.

Etter omleggingen av lokalstyret i Nord-Irland ble distriktet Fermanagh opprettet. Dette omfatter hele det gamle grevskapet, samt deler av det gamle Tyrone. Grevskapet utgjør den vestligste delen av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Fermanagh har en befolkning på rundt 61 805 innbyggere i henhold til folketelling i 2011.[2] Det er en økning i befolkning på 9 prosent siden tilsvarende folketelling i 2001. I spørsmålet nasjonal identitet er det 33,39 prosent av befolkningen som identifiserer seg som irske; 31,92 prosent som britiske; og 23,94 prosent som nordirske.[2]

Fermanagh er også et av fire grevskap i Nord-Irland som har et flertall av befolkningen fra katolsk bakgrunn, i henhold til folketellingen i 2011. 84 prosent av de som bor i Fermanagh er født i Nord-Irland, mens noe over 4000 mennesker, 6,6 prosent ble født i republikken Irland, mens 5,45 prosent ble født andre steder i Storbritannia.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fermanaghs geografi domineres av to innsjøer: Øvre Lough Erne og Nedre Lough Erne. Det høyeste punktet i Fermanagh er Cuilcagh på grensen til Cavan, 665 moh..

De viktigste næringsveiene er landbruk og turisme. Området er et populært feriemål, spesielt for båtferie på Lough Erne og kanalen mellom innsjøene og elven Shannon.

Den viktigste byen er Enniskillen; andre byer er Irvinestown og Lisnaskea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fir Manach eller Fear Manach i betydningen "menn fra Manach"
  2. ^ a b c «What the latest census tells us about the people of Fermanagh», The Impartial Reporter, 29. desember 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]