Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For en annen Richard, hertug av York, se Richard Plantagenet, 3. hertug av York.
Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York
Richard of Shrewsbury, 1. Duke of York.jpg
Født17. aug. 1473Rediger på Wikidata
ShrewsburyRediger på Wikidata
Død26. juni 1483[1]Rediger på Wikidata (9 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Anne de Mowbray, 8. grevinne av NorfolkRediger på Wikidata
FarEdvard IV av England[2][3]
Mor Elizabeth Woodville[2][3]Rediger på Wikidata
Søsken
12 oppføringer
Cecilia av York, Maria av York, Anne av York[2], Bridget av York, Margaret av York, Elizabeth av York[2], Catherine av York, Edvard V av England[2], George Plantagenet, Thomas Grey, 1. marki av Dorset, Richard Grey, Arthur Plantagenet, 1st Viscount LisleRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia[4]Rediger på Wikidata
Gravlagt Westminster AbbeyRediger på Wikidata
UtmerkelserHosebåndsordenen
Våpenskjold
Richard av Shrewsbury, 1. hertug av Yorks våpenskjold

Arms of Richard of Shrewsbury, 1st Duke of York.svg

Richard av Shrewsbury (født 17. august 1473, antagelig myrdet 1483) var andre sønn av kong Edvard IV av England og Elizabeth Woodville, og yngre bror av Edvard V.

I 1474 ble han utnevnt til hertug av York i en ny opprettelse av tittelen. I januar 1478, da han var drøyt fire år gammel, ble han giftet bort med den fem år gamle Anne de Mowbray, 8. grevinne av Norfolk, som hadde arvet Mowbrayslektens enorme eiendommer i 1476. Ettersom Anne ikke kunne arve farens tittel, ble Richard utnevnt til hertug av Norfolk i 1481.

Hans far døde 9. april 1483, og broren ble konge med Richard som tronarving. Samme år begynte prosessen med å erklære ekteskapet mellom deres foreldre ugyldig, og barne ble dermed regnet for uektefødte. Dette ble bekreftet året etter i loven Titulus Regius. 25. juni 1483 ble Edvard kastet fra tronen, og hans onkel ble kronet som Rikard III. Begge brødre ble sendt til Tower of London sommeren 1483. Hva som siden skjedde med prinsene i Tower er et av de største mysteriene i Englands historie. Det antas at de ble myrdet. I 1490-årene hevdet Perkin Warbeck at han var Richard, men han ble avslørt som en svindler.

I 1674 fant arbeidere i Tower en kiste med to små skjeletter. De kastet dem på en søppelhaug, men etter noen dager fant noen ut at det kunne være prinsenes levninger, og det ble plassert i en urne som Karl II fikk satt ned i Westminster Abbey. I 1933 ble bena tatt ut og undersøkt, og så lagt i en urne i krypten i Westminster Abbey. Ekspertene var ikke sikre på hvilken alder og kjønn barna hadde. Skjelettene var mangelfulle, og den eneste skikkelige konklusjon man kunne trekke var at de ene var større enn det andre, hvilket ikke er i strid med teorien om at det var prinsene.

I moderne kultur[rediger | rediger kilde]

I komiserien Sorte Orm ble det laget en alternativ versjon av historien, hvor Richard etterfulgte sin onkel som Rikard IV av England, som så ble forgiftet og etterfulgt av Henrik VII.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p10166.htm#i101659[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ IdRef, www.idref.fr, besøkt 5. mars 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 John Mowbray 
Earl Marshal
Etterfølger:
 John Howard 
Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Hertug av York
Etterfølger:
 Linjen utdødd 
Hertug av Norfolk