Keltersjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keltersjøen
Land's End (looking west).jpg
Areal 300 000 km²
Del avNord-Atlanteren
Map
Keltersjøen
50°30′08″N 7°54′52″V
Keltersjøen i Atlanterhavet

Keltersjøen (irsk An Mhuir Cheilteach; walisisk Y Môr Celtaidd; kornisk: An Mor Keltek; bretonsk: Ar Mor Keltiek) er et havområde i Atlanterhavet sør for Irland.

Det grenser i øst til St George's Channel, Bristolkanalen og Den engelske kanal, i tillegg til kystområder av Wales, Cornwall, Devon og Bretagne. Den keltiske arven til de tilstøtende landområdene har gitt havområdet navn, og dette ble først foreslått av E. W. L. Holt i 1921. Den nordlige delen av havområdet ble tidligere regnet som en del av St George's Channel og den sørlige delen hadde ikke noe eget navn. Behovet for en egen betegnelse på havområdet oppstod på grunn av at området har felles geologi og hydrologi. I dag blir navnet hovedsakelig benyttet av oljebransjen og fiskeindustrien.

Den sørlige og vestlige grensen av havområdet er ikke klart definert. Holt foreslo at grensen skulle gå der hvor dybden var 200 favner (366 meter), mens Den internasjonale hydrografiske organisasjon definerer grensen ut fra loksodromer, som drar havområdet noe lenger sør.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]