Cobh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cobh
an Cóbh (ga)
Cobh.jpg

Våpen

LandIrland Irland
ProvinsMunster
GrevskapCork (grevskap)
StatusBy
TidssoneUTC+0
Areal8,95 km²
Befolkning12 347 (2011)
Bef.tetthet1 379,55 innb./km²
Høyde o.h.47 meter
Nettsidewww.cobh.ie
Posisjonskart
Cobh ligger i Irland
Cobh
Cobh
Cobh (Irland)

Cobh
51°51′04″N 8°17′48″V

Cobh (tidligere navn Queenstown) er en liten havneby på sørkysten av grevskapet Cork i Irland. Katedralen i Cobh er på listen over Irlands høyeste bygninger. Byen ligger på en stor øy i en bukt som er en stor naturlig havn. Lenger inn i bukten ligger byen Cork.

Cobh er blitt spesielt kjent som RMS «Titanic»s siste havn som skipet forlot 11. april 1912.

Navneendringer[rediger | rediger kilde]

Stedet har hatt flere gaeliske navn. I 1750 ble stedet kalt Cove. I 1849 fikk byen navnet Queenstown for å hedre dronning Viktoria som hadde vært på besøk. I 1922 ble stedet kalt Cobh, som er Cove med mer gaelisk uttale, selv om Cobh som ord ikke har noen betydning på gaeilsk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge sagnet er Neimheidh en av de første menneskene som kom til Irland mer enn 1000 før Kristus og kom i land i det naturlige havnebassenget som nå kalles Cork havn. Den største øya i havnebassenget er oppkalt etter ham. Senere er øya kalt Crich Liathain etter et mektig kongedømme som styrte området lenge, til tidlig på 1300-tallet. Senere igjen er øya kalt Oilean Mor An Barra, (den store øya til Barry & Barrymore) etter Barry-familien som hadde arvet den.

Landsbyen på øya kalt Ballyvoloon, med utsikt over "the Cove", ble først referert til som "Cove – landsbyen" av en historiker kalt Smith. Han beskrev i 1750 at landsbyen var bebodd av sjømenn og tollere.

I 1787 var det ifølge en oversikt over Corks næringsliv omtrent 30 forretningsdrivende i Cobh deriblant en slakter og en manufakturhandler.

Verdens eldste seilforening som nå heter "Royal Cork Yacht Club", ble opprettet i 1720 i Haulbowline som "The Water Club", men er flyttet til Crosshaven på andre siden av havnen, etterat den er slått sammen med "Royal Munster Yacht Club".

Som vanlig i Irland er det et stort antall puber. Som turistby er det også mange hoteller. Den eldste registrerte puben fra 1780 kalles "Anti Gallicon". "Gallicon" var en fransk gruppe som var motstandere av pavens makt, mens Anti-Gallicon i Cobh var motstandere av disse tankene.

Cobh har på grunn av den naturlige havna vært base for militære skip og marineaktivitet i flere viktige kriger. Under Napoleonskrigene mellom England og Frankrike var Cobh en taktisk viktig marinebase for engelskmennene. Byen hadde egen britisk admiral og mye av dagens bebyggelse ble bygget da. Etterat krigene var over tok det en periode før byen blomstret opp som feriested og rekreasjonssentrum med godt og rimelig varmt klima.

Som en av de viktigste irske havnene for trafikk over Atlanterhavet, ble havna utreisehavn for 2,5 millioner av de seks millioner irer som emigrerte til USA fra 1848 til 1950.

Cobh var også utreisehavn for mange som ble sendt til Australia til straffekolonier. I Cobh museum finnes lange lister over dømte som ble sent på slike skip.

I første verdenskrig var havna base for britiske og amerikanske krigsskip som jaktet på tyske undervannsbåter som var en trusel mot den allierte handelsflåten. Amerikanerne ombord på amerikanske destroyere som brukte Cobh som base var de første amerikanere som kom i aktiv strid under første verdenskrig i 1917.

Etter den irske- britiske avtalen om selvstendighet av 1921 forble havna britisk marinebase fram til den ble overlevert til den Irske stat i 1938.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Innbyggertallet i Cobh området er øket mye de siste årene med nye byggefelt og områder med blokkbebyggelse. Dette legger store byrder på transportinfrastrukturen. Bygrensa er ikke justert etter disse utbyggingene, så mye er bygget i naboområdene Rushbrooke og Carrignafoy. Cobh er preget av nærheten til Cork med lokaltog og bilferge mellom "Carrigaloe" og "Passage".

Økonomi[rediger | rediger kilde]

  • Øya Haulbowline som ligger rett ut for Cobh er hovedkvarter for den irske marinen og er base for åtte irske krigsskip. Stedet har vært britisk marinebase til 1938.
  • Stålverket Ispat International som var eid av den irske stat lå i Cobh og ble nedlagt i 2001. Det diskuteres om slagghaugene på området til det gamle jernverket kan drenere forurenset overflatevann ut i havna.
  • Turistindustrien er viktig i Cobh. Hvert år, særlig om sommeren, kommer det mange cruiseskip til havna. Riktignok blir en stor del av turistene fraktet med buss til andre attraksjoner i landsdelen.
  • Verftet "Verolme Cork Dockyard" har vært en stor og viktig arbeidsplass i Cobh. Det ble etablert i 1960 og nedlagt midt på 1980-tallet. Bilferga "Leinster" ble bygget her i 1981 og har gått i trafikk mellom Dublin og Holyhead, nord i Wales.
  • Det siste skipet som ble bygget ved verftet var den irske marinens LÉ Eithne (P31).

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]