Mortensrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mortensrud
Mortensrud stasjon i 2005, med Senter Syd i bakgrunnen.
Foto: J. P. Fagerback
Beliggenhet
Kart
Mortensrud
59°50′57″N 10°49′40″Ø

Mortensrud er et boligområde som ligger nord i østdelen av Bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Navnet kommer fra gården Mortensrud som sannsynligvis ble ryddet en gang i middelalderen.

Mortensrud som boligområde startet sin oppblomstring på midten av 1980-tallet med Mortensrudgrenda og Lofsrud som de største prosjektene, mens Maikollen-området med sin distinkte bebyggelse av ferdighus fra Moelven kom noe senere, og fikk det naturlige kallenavnet Moelven. Mens Mortensrudgrenda og Maikollen stort sett består av enkeltstående eneboliger, er det på Lofsrud en bebyggelse bestående av lavblokker og rekkehus.

Ved forlengelsen av Østensjøbanen til Mortensrud i 1998 ble Mortensrud stasjon banens nye endestasjon. Siden da har Mortensrud også blitt et knutepunkt for kollektivtrafikken i denne delen av Oslo, med jevnlige bussavganger til og fra Bjørndal og Dal/Brenna, og til Helsfyr, Hauketo og Vika. Stedet er også knyttet til Oslo lufthavn, Gardermoen via Flybussekspressen.

Mortensrud har fire skoler, Lofsrud skole fra 8. til 10. klasse, Mortensrud, Stenbråten skole og klemetsrud skole alle disse fra 1. til 7. klasse.

Den mest kjente bygningen er Mortensrud kirke, som har fått mye oppmerksomhet grunnet arkitekturen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]