Hansie Cronje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hansie Cronje
Hansie Cronje.jpg
Født25. september 1969
Bloemfontein
Død1. juni 2002 (32 år)
Outeniquafjellene
Søsken Frans Cronje
Utdannet ved Grey College, University of the Free State
Beskjeftigelse Cricketspiller
Nasjonalitet Sør-Afrika

Hansie Cronje (født 25. september 1969 i Bloemfontein, Sør-Afrika, død 1. juni 2002) var en sørafrikansk cricketspiller og kaptein av det sørafrikanske nasjonale cricketlaget i 1990-årene.

Cronje ble immatrikulert ved den prestisjetunge Grey College i Bloemfontein i 1987. Cronje tok en bachelorgrad ved University of the Free State. Faren Ewie hadde spilt for klubben Orange Free State i 1960, og Hans eldre bror Frans hadde tidligere spilt cricket. Cronje gjorde sin debut for Orange Free State mot Transvaal i januar 1988. Til tross for at han bare var 21 år, ble Cronje utnevnt kaptein på Orange Free State for 1990-1991 sesongen. Cronje ble kåret til den 11. største personen i Sør-Afrika i 2004 til tross for å ha vært utestengt på livstid fra profesjonell cricket-spilling for sin rolle i en kampfiksing-skandale.

Den 1. juni 2002 mistet Cronje livet i en flyulykke i nærheten av av en flyplass da pilotene mistet synet av flyplassen i skyene og var ute av stand til å lande skikkelig, delvis på grunn av flyets ubrukelig navigasjonsutstyr. Mens flyet sirklet rundt, krasjet de inn i fjellene rundt flyet og Cronje og de to pilotene ble drept umiddelbart. Teorier om at Cronje ble myrdet på ordre fra et cricket-syndikat blomstret etter hans død.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]