Oranjefristaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oranjefristaten
Oranje Vrijstaat

Flagg
Flagg

Kart over Oranjefristaten

Grunnlagt17. februar 1854
Opphørt31. mai 1902
HovedstadBloemfontein
Areal131 070 km²
Befolkning100 000 (1875)
Bef.tetthet0,76 innb./km²
StyreformRepublikk
StatsoverhodePresident
Offisielle språkNederlandsk og afrikaans
StatskirkeNederlands reformerte kirke
Eksisterte18541902

Republikken Oranjefristaten (afrikaans: Oranje-Vrystaat) var en uavhengig boerstat i det sørlige Afrika i andre halvdel av det 19. århundre. Den ble senere en provins i Sør-Afrika, og er den historiske forgjengeren til dagens provins Free State i Republikken Sør-Afrika. Oranjefristaten lå mellom elvene Oranje og Vaal. Grensene ble bestemt av Storbritannia i 1848 da regionen ble proklamert som Orange River Sovereignty med en resident i Bloemfontein.

I den nordlige delen av territoriet ble en voortrekker–republikk etablert ved Winburg i 1837. Denne staten slo seg sammen med republikken Potchefstroom som senere ble del av Den sørafrikanske republikk.

Etter at Republikken Transvaal (Den sørafrikanske republikk) fikk uavhengighet, anerkjente britene uavhengigheten til Oranjefristaten den 17. februar 1854, og landet ble offisielt uavhengig den 23. februar 1854 med signeringen av Bloemfonteinkontrakten. Republikken ble umiddelbart satt i verk og bestod av både Orange River Sovereignty og republikken Winburg–Potchefstroom.

Selv om Oranjefristaten utviklet seg til en politisk og økonomisk vellykket republikk, opplevde den kronisk konflikt med britene (se boerkrigene) før den til slutt ble annektert som Orange River Colony i 1900. Den sluttet å eksistere som uavhengig boerrepublikk den 31. mai 1902 med signeringen av Vereenigingavtalen etter andre boerkrig. Den sluttet seg til Unionen Sør-Afrika i 1910 som senere ble Republikken Sør-Afrika i 1961, som en provins sammen med Kapp-provinsen, Natal og Transvaal, den andre erobrede boerrepublikken.

Republikkens navn kommer fra navnet de nederlandske protestantiske nybyggerne gav til elven Oranje, som var oppkalt til ære for den nederlandske herskende familien, huset Oranje.

Se ogå[rediger | rediger kilde]