Berlevåg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berlevåg kirke
Berlevåg Church.jpg
Område Berlevåg
Plassering Berlevåg
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømme
Byggeår 1960
KirkegårdDet er en kirkegård ved kirken i tillegg til en ny rundt 2.5 km. utenfor hovedbebyggelsen
Arkitektur
Arkitekt Hans Magnus
TeknikkBetong
ByggematerialeBetong
Beliggenhet

Berlevåg kirke
70°51′39″N 29°5′21″E

Koordinater: 70°51′39″N 29°5′21″Ø

Berlevåg kirke er en langkirke fra 1960 i Berlevåg kommune, Finnmark fylke. Byggverket er i betong og har 300 plasser. Arkitekt for bygget var Hans Magnus. Inventaret er fra byggeårene eller senere. Altertavlen er utført av Kåre Jonsborg.

Adkomst til stedet som er et velkjent turistmål er via fylkesvei 890.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Berlevåg og kirken
Berlevåg i 1928. Gamlekirken ligger til høyre for midten av fotografiet. Som så mange andre bygg i Finnmark ble den ødelagt under andre verdenskrig.

Det første forsamlingshus i Berlevåg var et bedehus. 12. september 1868 ble det på Stortingets budsjett for 1869 ført opp en bevilgning på 1200 spesidaler til bygging av bedehus i Berlevåg. 19. september 1877 ble det fattet et enstemmig vedtak i Tana herredstyre om å søke om å få omdannet Berlevåg bedehus til Berlevåg kirke. Det første initiativet til å få kirke i Berlevåg var kommet fra noen av stedets innbyggere. Sokneprest Solem anbefalte saken. Han kunne opplyse at de 240 faste innbyggerne i Berlevåg hadde en lang lang og besværlig reise med dampskip til Vardø kirke.

Restaureringen av den andre kirken ble påbegynt i juli 1939 av byggmester I. M. Sandmo. Innvielsen av den nye kirken fant sted 7. april 1940 og ble foretatt av biskop Wollert Krohn Hansen. Med bakgrunn i det som skjedde under andre verdenskrig, ble det 28. mai 1955 gitt løyve til bygging av en ny Berlevåg kirke etter tegninger av arkitekt Hans Magnus. Den nye kirken var kostnadsberegnet til ca. en halv million kroner. Den fikk sin plassering på Granbakken, like ved kirkegården og på samme sted som det etter krigen ble reist et stolpetårn for en midlertidig kirkeklokke.

Sivilforsvaret ble pålagt å innrede et større tilfluktsrom i kjelleren. Like før jul i 1960 stod den nye kirken ferdig til vigsling, noe som ble foretatt av biskop Wiig 11. desember samme år. Den nye, hvitkalkete kirken var en vanlig langkirke med ca. 300 sitteplasser og et orgelgalleri med plass for sangkoret. Tårnet med kirkespiret er ca. 10 meter høyt, hovedinngangen er i østre røstvegg som sammen med tårnet danner fasaden mot den øvrige bebyggelsen og havnen. |}

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]