Vardø kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 70°22′13″N 31°6′43″Ø

Vardø kirke
Vardø kirke.jpg
Område VardøRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland
ProstiVaranger
FellesrådVardø
SognVardø
Byggeår 1958
KirkegårdJa
Arkitektur
Arkitekt Eyvind MoestueRediger på Wikidata
TeknikkBetong
ByggematerialeBetong
Kirkerommet
Plasser432
Beliggenhet

Vardø kirke
70°22′13″N 31°06′43″Ø

Vardø kirke er en langkirke fra 1958 i Vardø kommune, Troms og Finnmark fylke.

Kirken, bygget i 1958, inntar en betydelig posisjon i det samlede bybildet. Det er et landemerke for seilere og er lett å se når man nærmer seg byen fra sjøsiden av øya. Vardø kirke er bevisst tilpasset gaten som en helhet: gaten ender foran kirken, som med sine store glassdører og vinduer har et åpent, lett og fristende utseende. Samtidig strekker tårnet seg høyt opp på himmelen. Sett fra sidene (sør og nord) har både tårnet og kirkenavnet en "teltform": "Midt i vår verden, her hvor vi bor, stiger tårnet opp som en mast.

Da andre verdenskrig var over, sto Vardø uten kirke. Den gamle navekirken, tegnet av Chr. H. Grosch og ble bygget i 1869, hadde blitt brent ned. Dekanen i Varanger på den tiden, Karl O. Petersen, var et ledende lys i arbeidet med å gi byen et verdig og vakkert Guds hus - et hus «til Guds ære og menneskets nytte» - og mange mennesker ble med ham i å realisere denne oppgaven.

Gamle Vardø kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kirkestubbDenne kirkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.