Kåre Jonsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåre Jonsborg
Født11. januar 1912
Død10. juli 1977 (65 år)
Gravlagt Grefsen
Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo
Beskjeftigelse Treskjærer, kunstmaler
Nasjonalitet Norge

Kartong til billedvev Sommerdans Dette bildet representerte Norge i en postkortserie utgitt av UNICEF før 1980 som viste arbeid av en kunstner utvalgt fra hvert enkelt europeisk land. Kartongen henger på Voksenåsen Hotel, Oslo. Den er utført på oppdrag av Olaug Hansen som har vevet selve teppet. Teppet er i privat eie.
Billedteppe, Lilletorget, 2,5 x 4,4 m i Oslo rådhus av Kåre Jonsborg, vevet av Else Halling, Norsk Billedvev A/S 1952 - 1953.
Billedteppe, Sagbruk, 2,5 x 2,5 m i Oslo rådhus av Kåre Jonsborg, vevet av Else Halling, Norsk Billedvev A/S 1952 - 1953.
Billedtepper i festgalleriet, Oslo rådhus av Kåre Jonsborg, vevet av Else Halling, Norsk Billedvev A/S 1952 - 1953.

Kåre Mikkelsen Jonsborg eller Kåre Mikal Jonsborg[1] (født 1912 i Grue, død 1977 i Borøy) var en norsk maler og tekstilkunstner.

Jonsborg var elev av professor Georg Jacobsen og fikk sin utdannelse ved Statens kunstakademi.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Hans arbeider spenner fra olje og tempera, treskurd til steinmosaikk. Han har skapt noen av Norges største monumentaldekorasjoner og vært nyskapende i sin virksomhet, er representert i Nasjonalgalleriet og har mottatt en rekke utmerkelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje og Fearnleystipendiet. Han har også vært invitert deltaker på den internasjonale biennalen 1962, Biennale internationale de tapisserie i Musée cantonal des Beaux-Arts i Lausanne.

Innsats[rediger | rediger kilde]

Han har skapt en rekke altertavler, blant annet i kirken på Svalbard og Tonsen kirke i Oslo, kartonger til monumentale veggtepper i Oslo rådhus, billedmosaikk av 400 000 natursteinsbiter i Østre Krematorium, Oslo, hadde en stor produksjon av figurative malerier og kartonger til billedvev. Han hadde i en årrekke et fruktbart samarbeid med Else Halling i Norsk Billedvev for å finne en brukbar palett av plantefarger til farging av spælsaugarn. Her ble der gjort et betydelig nybrottsarbeid.

Betydning[rediger | rediger kilde]

I sin kunst var Jonsborg opptatt av geometriske komposisjonsteorier, og fargeteoriene til Cézanne og Delacroix, av Piero della Franceska og Picasso. Han reiste i en årrekke rundt på museer i Europa og studerte gamle mestere og samlet en omfattende billeddokumentasjon om deres komposisjonsteknikk. Han var også lærer ved Statens Kunst- og Håndverksskole i Oslo.

Arbeidene til Sigurd Winge, Else Hagen, Kåre Jonsborg og andre markerer en ny era i norsk romkunst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Leif Østby, Norges kunsthistorie
  • Øistein Parmann, Norsk Billedvev, ISBN 82-09-10017-3
  • Florisone, Hoffmeister & Tabard, Le grand livre de la tapisserie (La Biblioteque des arts, Paris)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ruth Waadeland, Kunstneren Kåre Mikkelsen Jonsborg. Jakobineren fra de store skoger, Tapir akademisk forlag, Trondheim 2008 (ISBN 978-82-519-2403-0).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]