Vadsø kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vadsø kirke
Vadsø Church.jpg
Byggeår1958
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektMagnus Poulsson
TeknikkMur
ByggematerialeBetong
GrunnformLangkirke

Koordinater: 70°4′33″N 29°45′0″Ø

Vadsø kirke.

Vadsø kirke er en langkirke fra 1958 i Vadsø kommune, Finnmark fylke. Den ble oppført i perioden 1954–1958 og innviet 30. mars 1958. Arkitekt for kirken var Magnus Poulsson.

Byggverket er i betong og har 480 plasser. Kirken er oppført på samme sted som den forrige kirken, men er orientert nord-syd. Vendt mot byen har den en høy og mektig front med to tårn og en gavl over. Under gavlen er et høyt gyllent spir. Spiret er plassert over kirkens hovedinngang og mellom spiret og inngangsdøren står en skulptur av apostelen Peter. Skulpturen er utformet av Tone Thiis Schjetne.

Utvendig er kirken dekorert med relieff i fasadebetongen. På sidene av tårnene er det store ur.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Innvendig er kirken preget av alterveggen som er dekorert med et maleri av Gretha Thiis. Midtpunktet i maleriet er en tronende Kristus i en mandelformet ramme. Kristus-fremstillingen kan minne om den en kjenner fra bysantiske mosaikker. Rundt korbuen som omkranser Kristus-bildet stråler en nordlysbue i modernistisk formspråk. Maleriet fortsetter i glimt fra korbuen utover den bøyde takhimlingen som er bygget i tre. Ned fra taket over midtgangen henger en modell av en nordlandsbåt.

I koret er det glassmaleri laget av Ragna Thiis Helland.

Den gamle kirken som ble ødelagt høsten 1944. Den var bygget i 1861 og tegnet av Chr. H. Grosch.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er i klebersten. Dåpsmuggen er en av de få tingene som ble reddet ut av den gamle kirken da den brant ned i 1944. Dåpsmuggen er i sølv og fra 1929.

Prekestolen er sekskantet. Midtfeltet er dekorert med en ørn. Over prekestolen er det en baldakin der det står «Soli Deo gloria» og to utskårne engler som holder et Haakon VII-monogram.

Eldre kirker i Vadsø[rediger | rediger kilde]

Den første kirken i Vadsø ble reist i 1575. Den sto på Vadsøya hvor bosettingen lå dengang. Da den neste kirken skulle bygges i 1710 ble det på fastlandet. Den tredje kirken ble reist i 1861. Dette var en korskirke bygget i tre med korte sidearmer. Den var tegnet av Christian Heinrich Grosch og sto til natten mellom 28. og 29. oktober 1944 da den ble lagt i ruiner som følge av krigshandlingene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]