Vadsø kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vadsø kirke
Vadsø Church.jpg
Område VadsøRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1958
Arkitektur
Arkitekt Magnus PoulssonRediger på Wikidata
TeknikkMur
ByggematerialeBetong
Grunnformlangkirke
Beliggenhet

Vadsø kirke
70°04′31″N 29°45′14″Ø
Vadsø kirke på Commons

Vadsø kirke er en langkirke fra 1958 i Vadsø. Den ble oppført i perioden 1954–1958 og innviet 30. mars 1958. Arkitekt for kirken var Magnus Poulsson. Dette er Vadsøs fjerde kirke, og den ble bygd i prosessen der man gjennoppbygde Vadsø etter krigen. Byens forrige kirke ble ødelagt av krigshandlinger 28.-29. oktober 1944.

Kirken er i betong og har 415 plasser. Den er oppført på samme sted som byens forrige kirke, men er orientert nord-sør. Denne orienteringen henger sammen med den øvrige byplanleggingen som ble gjort da man måtte gjennoppbygge Vadsø etter andre verdenskrig. Utvendig er kirken dekorert med relieff i fasadebetongen. Vendt mot byen har den en høy og mektig front med to tårn og en gavl over. På sidene av tårnene er det store ur. Under gavlen, mellom tårnene, er det et gyllent spir som står over hovedinngang til kirken. Mellom spiret og inngangsdøren står en skulptur av apostelen Peter, laget av Tone Thiis Schjetne.

Interiør og inventar[rediger | rediger kilde]

Korpartiet

Kirken er preget av et iøyefallende korparti og altervegg som er dekorert med et maleri av Greta Thiis. Maleriet på alterveggen fungerer også som altertavle, og viser tronende Kristus i en omgitt av en mandorla, eller en mandelformet glorie. Bildet minner om bysantiske mosaikker. Rundt korbuen er det en nordlysbue i modernistisk formspråk.

I koret er det også to glassmalerier laget av Ragna Thiis Helland. Disse viser naturens kretsløp, som symbol på menneskets liv.

Døpefonten er en massiv font i klebersten. Dåpsmuggen er i sølv og er fra 1929. Denne ble reddet ut av den forrige kirken.

Prekestolen er sekskantet med en baldakin over. Midtfeltet på prekestolen er dekorert med en ørn, som symbol for evangelisten Johannes. På baldakinen er det også et Haakon VII-monogram.

Orgelet er det eneste gjenværende i sitt slag i Norge, og derfor verneverdig. Det ble bygd av orgelbygger J.H. Jørgensen i Oslo, og er et mekanisk sløyfeladeorgel.

Eldre kirker i Vadsø[rediger | rediger kilde]

Den gamle kirken som ble ødelagt høsten 1944. Den var bygget i 1861 og tegnet av Chr. H. Grosch.

Den første kirken i Vadsø ble bygd på Vadsøya, der bosetnmingen var, i 1575. I 1710 ble det bygd ny kirke, denne gangen på fastlandet. Den tredje kirken ble bygd i 1861 og var en korskirke i tre med korte sidearmer. Den var tegnet av Christian Heinrich Grosch og sto til natten mellom 28. og 29. oktober 1944 da den ble ødelagt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]