Baburam Bhattarai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Baburam Bhattarai
Født18. juni 1954[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Khoplang
BeskjeftigelsePolitiker, skribent, ingeniør Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Legislature Parliament of Nepal (2013–2017)
  • Nepals statsminister (2011–2013)
  • Member of the Parliament of Nepal (2008–2012) Rediger på Wikidata
Utdannet vedAmrit Science College
Jawaharlal Nehru-universitetet
School of Planning and Architecture, New Delhi
EktefelleHisila Yami
PartiNepals kommunistiske parti (maoistisk senter)
Nepal Socialist Party
NasjonalitetNepal

Baburam Bhattarai (transkriberes også Babu Ram, partinavn Laldhoj) (født 26. mai 1954 i distriktet Gorkha) er en kommunistleder i Nepal og den mest kjente lederen i NKP (Maobadi) ved sida av Prachanda.

Han var maoistenes sjefsforhandler i 2001 og 2003, og leder av deres statsapparat Nepals forente folkeråd fra 2001. Etter at maoistenes statsapparat formelt blei nedlagt i januar 2007, leder han NKP(M)s arbeid i Nepals overgangsparlament 2007 (der han ikke er representant), og han er fra februar 2007 leder av Nepals Forente Folkeråd som er omdanna til NKP(M)s fellesfront av masseorganisasjoner. Denne paraplyorganisasjonen har anslagsvis over 5 millioner medlemmer.

Bhattarai er også internasjonalt kjent som de nepalske maoistenes sjefsideolog.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Som mange kommunistledere og kjente politikere i Nepal, kommer Bhattarai fra en familie som tilhører Bahun-kasten. Han gikk på en videregående misjonsskole på landsbygda i distriktet Gorkha og blei tidlig kjent som en ypperlig student. Han studerte arkitektur på universiteter i India, der han tok Bachelor i Chandigarth i 1977 og doktorgrad ved Jawaharlal Nehru universitetet i New Delhi i 1986.

I India blei han politisk aktiv. Han stifta All India Nepalese Students Association i 1977, og blei medlem av det revolusjonære maoistpartiet NKP (Chautho Mahadhiveshan).

Seinere fulgte han veteranen fra det opprinnelige Nepals kommunistiske parti, Mohan Bikram Singh, over i hans nye parti NKP (Masal). Men da flertallet brøyt med Singh og stifta enda et nytt parti, NKP (Mashal) – blant dem Prachanda, seinere leder for maoistpartiet – blei Bhattarai i NKP (Masal) hos Singh.

Leder under Jana Andolan 1990[rediger | rediger kilde]

Under den store demokratirevolusjonen i 1990 stifta flere revolusjonære maoistpartier en felles front, Samyukta Rashtriya Janaandolan (United National People's Movement, Den forente nasjonale folkebevegelsen), vanligvis kalt UNPM. UNPM var den viktigste venstreopposisjonen til de to større og mer moderate bevegelsene som leda opprøret, Nepals kongressparti og ei gruppe mer moderate kommunistpartier i fronten ULF.

De viktigste partiene i UNPM var NKP (Masal), og et anna parti med et forvirrende likt navn, NKP (Mashal), leda av Prachanda. Baburam Bhattarai blei UNPMs leder.

Leder av parlamentets 3. største parti i 1991[rediger | rediger kilde]

Etter at demokratirevolusjonen seira, stifta NKP (Mashal), et annet maoistisk parti, NKP (Chautho Mahadhiveshan) (fjerde landsmøte), og noen mindre grupper et nytt parti: NKP (Ekda Kendra) (Unity centre, enhetssenteret), med Prachanda som leder.

Da det viste seg at NKP (Masal)s leder Mohan Bikram Singh ville boikotte valget i 1991, brøyt Baburam Bhattarai og en mindre gruppe av hans tilhengere ut og laga sitt eget NKP (Masal), som snart etter gikk med i NKP (Ekda Kendra).

NKP (Ekda Kendra), som fungerte som et underjordisk, revolusjonært parti, stifta en legal valgfront, Samyukta Janamorcha Nepal (संयुक्त जनमोर्चा नेपाल, United People's Front of Nepal, vanlige forkortelser SJM og UPFN – Nepals Forente Folkefront). B. Bhattarai blei UPFNs leder.

Ved valget i 1991 blei UNPN 3. største parti i parlamentet, med 9 representanter. Ettersom Prachanda hele tida var under jorda, var Bhattarai både valgfrontens og partiets viktigste offentlige talsperson.

Leder i NKP(Maobadi) fra 1994[rediger | rediger kilde]

I 1994 sprakk NKP(Ekta Kendra) i to. Prachandas og Bhattarais fløy beholdt flertallet av medlemmene, og fram til mars 1995 brukte både de og utbryterne under Nirmal Lama samme partinavn. Først i mars 1996 bestemte Prachandas og Bhattarais fløy seg for å skifte partinavn, til NKP (Maobadi) (Maoist eller maoistisk) (men NKP(M) rekner sin offisielle stiftelsesdato til partisplittelsen i 1994).

UNPM sprakk også i to organisasjoner som brukte samme navn. Men her fulgte et flertall av parlamentsmedlemmene Lama, et mindretall av representanter fulgte Bhattarais fløy. Da Lamas UNPN fikk retten til å bruke dette navnet i valg, erklærte Bhattarais UNPN at de boikotta valget i 1994. (Lamas UNPM fikk ikke valgt inn noen representant.)

Offisiell talsperson for opprøret fra 1996[rediger | rediger kilde]

På det samme møtet i mars 1995 der det nye partinavnet blei vedtatt, beslutta NKP(m) å starte et væpna bondeopprør, den såkalte folkekrigen.

Opprøret starta offisielt ved at B. Bhattarai på vegne av UNPM den 4. februar 1996 sendte et brev til statsministeren, som inneholdt 40 krav som måtte oppfylles innen 16. februar hvis opprør skulle unngås. Tre dager før fristen, den 13. februar, angrep maoistene flere politistasjoner og distriktshovedkvarterer. Dette var starten på en borgerkrig som til nå har vart i over 10 år.

Under opprøret har Baburam Bhattarai stått fram som maoistenes mest tilgjengelige internasjonale talsperson. Han har skrevet artikler i nepalsk og utenlandsk presse.

Sjefsforhandler og leder for opprørernes stat fra 2001[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2001 skreiv B. Bhattarai en artikkel om den kongelige Massakren i Kathmandus slott, som fikk stor innflytelse.

Fra 2001, da NKP(m) begynte å forhandle med regjeringa og andre politiske partier, har han vært maoistenes sjefsforhandler under våpenhvilene høsten 2001 og januar til august 2003.

Samme år begynte maoistene å opprette det de kalte begynnelsen på et statsapparat i de områdene de behersker, Nepals Folkeråd. Bhattarai er den offisielle lederen for Nepals Folkeråd.

Konflikt med Prachanda i 2004 - 2005[rediger | rediger kilde]

I 2005 blei det offentlig kjent at det hadde brutt ut en skarp politisk konflikt mellom Prachanda og Babuam Bhattarai. Bhattarai kritiserte bl.a. Prachanda for autoritær lederstil og for persondyrkelse i partiet, og kritiserte politikken han førte på viktige områder. Prachanda svarte med skarp personlig og politisk kritikk av Bhattarai.

Baguram Bhattarai og hans medarbeidere Hisila Yami og Dinanath Sharma blei fratatt alle verv i partiet, og internert i en kort periode.

I mai dukka Bhattarai overraskende opp i India, der han var på oppdrag for maoistene. Han ga offentlige intervjuer der han opprettholdt kritikken av Prachanda.

I juni erklærte Prachanda at konflikten var løst, og Bhattarai og hans medarbeidere var gjeninnsatt i partiledelsen. Hvordan og hvorfor dette skjedde er ikke offentlig kjent.

Det kan virke som om flere synspunkter som Bhattarai fremma om maoistopprørets strategi, bl.a. om forholdet til India, nå er NKP(m)s linje.

(Mer om den indre partikonflikten, se artikkelen om NKP (Maobadi).

Forhandler med India og Sjupartialliansen 2005[rediger | rediger kilde]

Det virker som om B. Bhattarai var en hovedforhandler bak avtalen mellom Sjupartialliansen for demokrati i Nepal og maoistene i november 2005.

B. Bhattarai har bl.a. hatt samtaler i India med ledere for det største indiske kommunistpartiet, Communist Party of India (Marxist) (kjent som CPM). Ettersom CPM er et støtteparti for den sittende indiske regjeringa, har det vært spekulert på om det er gjennom disse samtalene at NKP(Maobadi) har oppnådd kontakt med den indiske regjeringa. (Indias regjering var åpenbart vertskap for forhandlingene mellom NKP(m) og Sjupartialliansen høsten 2005 og i mars 2006, og har trolig pressa på for at Sjupartialliansen skulle inngå en avtale med maoistene.)

Tidlig i 2006 deltok B. Bhattarai sammen med Prachanda i et intervju med indisk presse og BBC.

Etter seieren i Jana Andolan 2006 deltok B. Bhattarai sammen med Prachanda i den andre runden i forhandlingene med Sjupartialliansens nye regjering, som starta den 11. juni.

B. Bhattarai som teoretiker[rediger | rediger kilde]

B. Bhattarai er, ved sida av Prachanda, den internasjonalt best kjente av maoistlederne i Nepal. Han reknes som den viktigste teoretikeren, og som den som har utforma NKP(M)s nye partilinje som går inn for flerpartidemokrati og parlamentarisme også under sosialismen, der også kommunistpartiet må være villig til å gi fra seg makta til andre partier dersom det blir nedstemt i valg.

Han har gitt ut flere bøker, og artiklene hans er oversatt til mange språk. Han er antakelig den nålevende asiatiske marxisten som har funnet flest internasjonale lesere etter år 2000.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Baburam Bhattarai er gift med Hisila Yami, som var en kjent leder av demokratiopprøret i 1990. Hun er også arkitektutdanna, og er den best kjente kvinnelige lederen i NKP(m), der hun bl.a. leder det høyt prioriterte kvinneutvalget. Paret har ett barn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000029290, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

B. Bhattarai om partistriden 2004 - 2005[rediger | rediger kilde]