Prachanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pushpa Kumar Dahal (Prachanda) 2009
Artikkelen inngår i serien om
Kommunismen i Nepal
Np-mao.gif

Prachanda (प्रचण्ड; også transkribert Prachand) (født 11. desember 1954) er partinavnet til Pushpa Kumar Dahal (også transkribert Kamal), lederen for Nepal Kamyunishta Parti (Maobadi) (NKP(M)) – maoistpartiet som fra 1996 har leda det store opprøret i Nepal. Han ble statsminister i Nepal 15. august 2008), men trakk seg 4. mai 2009 etter president Ram Baran Yadavat hadde motsatt seg regjeringas avsettelse av hærsjefen, general Rookmangud Katawal.

Navnet er på engelsk oversatt med the fierce one. Det kan kanskje oversettes til norsk med den ville eller den kampvillige?

Prachanda blei mellom 2000 og 2005 den mest kjente maoistiske kommunistlederen i Asia, ved sida av KPN(M)s andre sentrale leder Baburam Bhattarai og Filippinenes Kommunistiske Partis (Partido Komunista ng Pilipinas, PKP) leder Jose Maria Sison.

Barndom og ungdom[rediger | rediger kilde]

Pushpa Kumar Dahal blei født i Dhikurpokhari i distriktet Kaski, et svært fattig område i fjellene. (For mer informasjon om de geografiske navnene i denne artikkelen, se Nepals geografi.)

Som mange kommunistledere av sin generasjon, er Prachanda født inn i bahunkasten, noe som bl.a. skyldtes at barn derfra hadde relativt større sjanse til å få skolegang og dermed komme i kontakt med radikal politikk. Men familien skal ikke ha hatt særlig god råd. Han sier sjøl at han er av fattigbonde-bakgrunn.

Som barn hadde han navnet Chhabi Lal (eller Chhabilal).

Familien utvandra til distriktet Chitwan, som ligger i Tarai i Sentralregionen, da Pushpa Kumar var 8 år. Det som fikk den til å flytte skal ha vært håp om å få jord, og at det fantes både mulighet for utdanning og et helsesenter i Chitwan-distriktet.

I et intervju i 2001 sa han at han var en sorgløs skolegutt, som elska å synge, danse og spille fotball.

- Men en dag så jeg en pengeutlåner fornærme faren min. Faren min falt ned for føttene hans. Men pengeutlåneren sparka ham. Det tente en ild inne i meg. Det var en politisk lærepenge jeg aldri glemte. Det forandra livet mitt.

Pushpa Kumar var en av 8 søsken. Han beskrives som en god bror som bidro til å skaffe de andre utdannelse ved å pløye familiens jorder med to okser etter skoletid. Han skal ha gifta seg som tenåring.

Som 16-åring begynte han å studere agronomi samtidig som han underviste på forskjellige skoler og hadde andre jobber for å fø familien sin og betale for studiene. Etter seks år tok han Bachelor of Science ved Universitetet for jordbruk og husdyrhold i Rampur, Chitwan. Det var i løpet av studietida på dette universitetet at han blei kommunist.

Bakgrunn i Nepals kommunistiske bevegelse[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om Pushpa Kumar Dahals ungdomstid og første politiske aktiviteter. Han forteller at han blei kommunistisk aktivist i 1971, antakelig i NKP (Pushpa Lal).

Han skal ha blitt fullt medlem av NKP (Chautho Mahadhiveshan) (parentesen betyr fjerde landsmøte) (stifta i 1974) i 1977, og leder av partiets ungdomsforbund fra 1980. Fra dette året skal han også ha gått under jorda.

I 1983 var det partisplittelse i NKP(CM). Prachanda fulgte med over i det nye utbryterpartiet NKP (Masal).

I en ny partisplittelse i NKP(Masal) i 1985 brøyt han ut av dette partiet og var med på å stifte et parti som hadde et nesten identisk navn, NKP (Mashal). Mohan Pokharel Vaidya var partiets første generalsekretær. Men etter en serie aksjoner som blei regna som mislykka, tok Prachanda i 1989 over generalsekretærjobben.

Under det store folkeopprøret som blei kjent som Jana Andolan 1990 var Prachandas parti den viktigste parten i ei venstrefront av kommunistpartier som søkte å drive opprøret lengst mulig, Den Forente Nasjonale Folkebevegelsen (Samyukta Rashtriya Janaandolan – United National People's Movement (UNPM)).

I november 1990 slutta NKP(Mashal) seg sammen med flere andre partier i NKP (Ekda Kendra) (parentesen betyr enhetssenteret). Prachanda blei leder av partiet, mens Baburam Bhattarai blei leder for parlamentsfraksjonen, formelt en egen valgorganisasjon med navnet Nepals Forente Folkefront (Samyukta Janamorcha Nepal (SJM) – United People's Front Nepal (UPFN)).

Prachanda fortsatte å leve illegalt også etter 1990, da politiske partier blei legale og hans eget legale parti UPFN fra 1991 var det 3. største i Nepals nasjonalforsamling.

Maoistpartiet grunnlegges og forbereder opprør[rediger | rediger kilde]

I mai 1994 sprakk NKP(EK) i to partier, som i første omgang begge brukte samme navn. Den fløya som blei leda av Prachanda og Bhattarai omdøpte seg i februar 1995 formelt til Nepals Kommunistiske Parti (maoistisk). (Partiet pleier likevel å regne sin stiftelse tilbake til splittelsen i NKP(EK) i mai 1994.)

Etter bruddet beslutta NKP(M) å slutte med å stille opp i parlamentariske valg, og begynte isteden å forberede seg på væpna oppstand.

Etter lokalvalget i 1992 dominerte partiet lokalregjeringa i Rolpa, et helt veiløst, lite utvikla distrikt i åsene i Vest-Nepal der et flertall av befolkninga tilhører den diskriminerte magar-nasjonaliteten. NKP(M) konsentrerte nå sine forberedelser særlig om Rolpa og nabodistriktene Rukum, Jajarkot og Salyan, som også har stor magar-befolkning.

Starten på borgerkrigen i 1996[rediger | rediger kilde]

13. februar 1996 starta NKP(M) det partiet kaller folkekrigen med en serie angrep på politistasjoner. (Formelt blei krigen starta ved at partiets front Samyukta Janamorcha Nepal stilte en serie krav til statsminister Sher Bahadur Deuba, som statsministeren ikke svarte på.) Dermed begynte borgerkrigen som i de neste 10 åra utvida seg til hele Nepal, og førte til at NKP(M) i følge noen kilder fikk kontroll over rundt 80% av landets territorium (men bare et mindretall av befolkninga bor i disse områdene).

I ledelsen av maoistopprøret var Prachanda sjef for partiet og de væpnete styrkene. Han undertegna ei rekke opprop og pressemeldinger, men spilte ellers helt fram til 2006 ei svært tilbaketrukket rolle i forhold til offentlighet og presse. Opp til det året fantes ikke et eneste offentlig fotografi av ham tatt etter studietida i ungdommen.

B. Bhattarai var lederen for forhandlinger med regjeringssida under periodene med våpenhvile. Han deltok også i debatter i nepalsk og internasjonal presse. Fra 2001 var Bhattarai den offisielle lederen for de såkalte Folkekomiteene, som i følge opprørerne skulle utvikles videre til å bli starten på den revolusjonære regjeringa.

Formann Prachanda og Prachandaveien 2001[rediger | rediger kilde]

I 2001 blei Prachanda valgt til formann i partiet. Ettersom han alt var partileder (med den tradisjonelle tittelen som mange kommunistpartier bruker, generalsekretær) var dette først og fremst en symbolsk forfremmelse: Prachanda fikk den samme tittelen som Mao hadde hatt i Kina (det nepalske partiet brukte i sin engelskspråklige propaganda Chairman Prachanda etter mønster av den kulturrevolusjonære beskrivelsen av Mao Zedong som Chairman Mao).

Det blei også vedtatt at partiets politikk bygde på marxismen-leninismen-maoismen og Prachandas Vei (Prachanda Path på engelsk). Dette understreka at partiets politikk spesielt bygde på Prachandas lære, og likestilte ham nærmest med Marx, Lenin og Mao som tolker av hva marxisme og kommunistisk politikk er i Nepal.

(Denne utviklinga var kanskje inspirert av NKP(M)s medlemskap i Revolutionary Internationalist Movement (RIM), ei internasjonal sammenslutning av maoistiske partier som har som et av sine mål å opprette et nytt KOMINTERN. RIM har utvikla en teori om at ethvert kommunistisk parti må ha en enkelt, spesielt viktig leder i sitt eget land. Denne teorien blir av andre maoister kritisert som et feilaktig uttrykk for persondyrkelse.)

Partikampen mellom Prachanda og Bhattarai[rediger | rediger kilde]

Høsten 2004 – våren 2005 brøyt det overraskende ut åpen partistrid mellom Prachanda og Baburam Bhattarai.

Det blei kjent at Bhattarai hadde kritisert det han kalte autoritær lederstil (og bl.a. bruken av uttrykket Prachanda Path) og at det var uenigheter mellom de to om viktige strategiske spørsmål, bl.a. om forholdet til kongehuset i Nepal og til India.

Bhattarai og flere av hans nærmeste allierte blei fjerna fra partiledelsen og for ei tid internert. Men våren 2005 dukka Bhattarai opp i India, og sommeren 2005 kunngjorde Prachanda, igjen svært overraskende, at partistriden var over og Bhattarai og hans medarbeidere var gjeninnsatt i partiledelsen.

Høsten 2005 og våren 2006 har Prachanda og Bhattarai flere ganger stått fram sammen. Prachanda har også gitt intervjuer og for første gang latt seg fotografere av pressa.

Det kan virke som om sluttresultatet av striden er at Prachanda på viktige områder slutta seg til Bhattarais syn, mens hans makt i partiledelsen var usvekka. Beteknelser som Prachanda Path blei nå mindre brukt i partipropagandaen.

Enhetsfronten med Sjupartialliansen[rediger | rediger kilde]

Utover 2000-tallet har Prachanda flere ganger tilbudt de legale politiske partiene å opprette en enhetsfront for å forsvare demokratiet og styrte kong Gyanendra. Etter Gyanendras statskupp 1. februar 2005 nærma de legale politiske partiene, organisert i Sjupartialliansen for demokrati i Nepal, og maoistene seg hverandre. I september 2005 proklamerte Prachanda en ensidig 3. måneders våpenhvile for å komme partiene i møte. Våpenhvilen blei seinere forlenga til ut desember 2005. Det blei nå klart at partiene og maoistene hadde kommet til en underhånds forståelse, og at den var støtta av regjeringa i India.

I november 2005 proklamerte Sjupartialliansen og NKP(M) en 12-punkts avtale, som var forhandla fram i Delhi, India, tydeligvis med den indiske regjeringas forståelse.

Da Prachanda i januar 2006 erklærte at den ensidige våpenhvilen var oppheva fordi regjeringa fortsatte å angripe maoistenes styrker, fikk han støtte av Sjupartialliansen, som la skylda på kong Gyanendra.

Sjupartialliansen og maoistpartiet gikk sammen om å boikotte kong Gyaendras lokalvalg (i 58 byer, mesteparten av landet var ikke med) 8. februar 2006.

I februar 2006 sa Prachanda i et intervju at NKP(M) ønsker flerpartivalg og vil godta resultatet dersom andre partier blir sterkere enn maoistene. Han sa at dette er et prinsipp som maoistene har lært av feil i demokratiet i tidligere sosialistiske stater. Han sa også at NKP(M) vil godta monarkiet hvis et flertall ønsker det, og han tilbød partiene i Sjupartialliansen å være med i å lede og ha offiserer og kommissærer i opprørshæren.

I mars forhandla NKP(M) og Sjupartialliansen fram ei ny avtale, som bl.a. gikk ut på at de skulle starte ei folkebevegelse mot diktaturet i april. Dette førte til et stort folkelig opprør som blei kjent som Jana Andolan 2006, som gjorde at kong Gyanendras diktatur falt etter 19 dager.

Etter diktaturets fall opplyste Prachanda i begynnelsen av mai 2006 om at han personlig kom til å lede avslutninga av fredsforhandlingene med den nye regjeringa til Sjupartialliansen.

Prachanda har også sagt at han og NKP(M)s nr. 2 Baburam Bhattarai ikke skal gå inn i ei regjering der partiet deltar.

Pushpa Kumar Dahals privatliv og nære familie[rediger | rediger kilde]

Om Pushpa Kumar Dahals familie er det kjent at hans mor Bhawani Dahal er død. Pushpa Kumar var hjemme i landsbyen og besøkte henne like før hun døde av blodkreft i 1995. Da henta han også sin kone og sine barn.

I intervuet fra 2001, sier han at han og hans bror var på Bir sjukehus i Kathmandu i en måned mens mora lå på dødsleiet.

- Men noen tystet til politiet og jeg måtte forsvinne før de tok meg. Jeg tror det er det største offeret jeg noen gang gjorde.

Hans far Muktiram Dahal skal ha sett sønnen en gang under illegaliteten i 1999. Muktiram bor like ved Chitwan nasjonalpark. (Muktiram har av og til blitt intervjua av nepalsk og utenlandsk presse, og har pleid å be sønnen om å legge ned våpnene.)

Etter at NKP(Maobadi) blei legalt, møttes Muktiram (som da angivelig var 79 år) og sønnen for første gang i Handikhola, Makwanpur-distriktet, 29 mai 2006. Han spiste middag med sønnen, svigerdattera og sønnesønnen Prakash Dahal. Han var på et massemøte der Prachanda talte, og sa etterpå at sønnen har kraftig stemme når han taler, men han skjønte ikke alt han sa.

Prachanda sa i februar 2006 til BBC at hans kone Sarita (også kjent som Sita), hans sønn Prakash Dahal og hans tre døtre alle er med i den revolusjonære bevegelsen.

Ellers hevda intervjuet i 2001 at Prachanda er avhengig av to glass bøffelmelk hver morgen, ukokt og uten sukker. Og at han er glad i godteri. Dessuten at han kunne reise mange mil for å se en film med den nepalske skuespillerinnen Karishma Manandhar.

På denne tida reiste han rundt fra sted til sted i Nepal med 16 livvakter. I de seineste åra er det blitt hevda at han har oppholdt seg mye over grensa til India.

Og ifølge etterlysninga på INTERPOL er han 1,63 m høy ...


Forgjenger:
 Girija Prasad Koirala 
Nepals statsminister
Etterfølger:
 Madhav Kumar Nepal 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]