Jwala Singh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jwala Singh (Jwala skal bety flamme) er partinavnet til Nagendra Paswan (født 1962 (?)), leder av separatistorganisasjonen Janatantrik Terai Mukti Morcha – Singh (også omtalt som JTMM – J) i Tarai.

Singh skal være av dalit-bakgrunn.

Han var opprinnelig journalist. Ei tid dreiv han sin egen avis. Han var visepresidenter i Sirahas avdeling av Nepals Jounralistforbund i 6 år. Han blei arrestert av politiet hjemme hos seg sjøl 15. januar 2000, på et tidspunkt da han var nestleder.

Han blei medlem av NKP(Maobadi) og journalist i Siraha-distriktet i partiets ukeavis Janadesh.

I 2004 brøyt han med partiet og gikk med i JTMM, som nettopp var stifta av en annen utrbryter fra NKP (M): Jay Krishna Goit.

Våren 2006 skal det ha oppstått motsetninger mellom JTMMs leder Goit og organisasjonens «østlige kommandant», Jwala Singh.

I august holdt Singh en kongress som valgte ham til leder. Hans fløy blei kjent som JTMM (Singh) eller JTMM – J.

Fløya som fulgte Goit blei omtalt som JTMM (Goit).

Splittelsen blei ikke kjent for omverdenen før på slutten av året, da Singh sa offentlig at Goit hadde ingen posisjon i organisasjonen mer. Han sa også at han fortsatt rekna Goiit som sin «ideologiske leder».

De to organisasjonene sendte ut konkurrerende appeller til masseaksjoner, ofte med brodd mot pahade eller innvandrere til Tarai fra de høyereliggende områdene i Nepal.

I massebevegelsen i de østlige distriktene i Tarai fra 19. januar 2007 oppfordra begge fløyer av JTMM sine aktivister til å delta i massedemonstrasjonene til MJF. Det blei kjent at JTMM – Singh i flere tilfeller hadde brukt dette som utgangspunkt bl.a. for å skyte og drepe politimenn og angripe politiposter.

Våren 2007 var JTMM-Singh inne i en væpna feide med JTMM-Goit, der ledere og tilhengere på begge sider blei drept.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata