Upendra Yadav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Upendra Yadav
Upendra Yadav at Rajbiraj.jpg
Født11. desember 1960 (57 år)
Bhagawatpur, Sunsari distrikt
Beskjeftigelse Diplomat
Parti Federal Socialist Forum, Nepal
NasjonalitetNepal
Livssynhinduisme

Upendra Yadav (født 1959? i landsbyen Bhagbatpur, Saptari) er lederen av protestorganisasjonen Madhesi Janaadhikar Forum – MJF, som er aktiv i Nepals østlige Tarai, grensedistriktet mot India.

Kandidat for UML i 1961[rediger | rediger kilde]

U. Yadav stilte til parlamentet for det store, moderate kommunistpartiet UML i Sunsari-distriktets valgkrets nr. 4 ved valget i 1991. Han fikk 21%, mot den seirende kandidaten fra Nepals Kongressparti som fikk 58%.

Yadav kritiserte partiledelsen fordi han mente han ble tilbudt et valgdistrikt der han var sikker på å tape, og fikk mindre støtte fra partiet til valgpropaganda fordi han var madhesi.

Samarbeid med NKP (Maobadi)[rediger | rediger kilde]

Etter at han hadde vært politisk passiv noen år, startet han organisasjonen MJF, opprinnelig som Institute for Madhes Intellectual Political Studies, en organisasjon som vakte liten oppmerksomhet.

Han begynte å samarbeide med NKP (Maobadi). Det er ikke kjent om han var partimedlem, men han samarbeida blant annet nært med NKP (M)s viktigste madhesi-leder Matrika Prasad Yadav.

Da maoistlederne Matrika Prasad Yadav og Suresh Ale Magar i 2004 ble arrestert i Delhi i India, var Upendra Yadav sammen med dem.

Mens de to kjente NKP (M)-lederne ble overført til Nepal, der de ble satt i fengsel, var det i første omgang ukjent hva som skjedde med Upendra Yadav. Det viste seg seinere at indisk politi hadde beholdt ham, for så å sette ham fri.

Yadav har seinere hevdet at Ram Raja Prasad Singh brukte sin innflytelse for å få ham løslatt.

Episoden førte til at Upendra Yadav ble anklaget av folk fra NKP (M) for å ha gått i tjeneste hos det indiske politiet. Fra nå av ble det brudd mellom Upendra Yadav og NKP (M).

Kontakter med hinduiske organisasjoner[rediger | rediger kilde]

U. Yadav kom nå i nærmere kontakt med ekstreme hinduiske nasjonalister i India, blant annet organisasjonen Rastriya Swayamsewak Sangh (RSS) som ga støtte til MJFs virksomhet.

Etter seieren i demokratiopprøret Jana Andolan 2006, var det store forventninger i Tarai om slutt på den langvarige diskrimineringa av madhesi-befolkninga fra Kathmandu, og innføring av regionalt selvstyre.

19. november 2006 deltok U. Yadav sammen med ledere fra det indiske RSS og nepalske monarkister på et monarkistisk, hinduistisk møte i Gorakhpatra i India. Møtet vedtok å starte en kampanje for et hinduisk monarki i Nepal.

Opprøret i Østre Tarai januar–februar 2007[rediger | rediger kilde]

Da Nepals overgangsgrunnlov 2007 ble vedtatt den 15. januar 2007 uten at regionalt sjølstyre var innført, gikk Upendra Yadav i spissen for demonstrasjoner, der han blant annet brente en kopi av den nye grunnloven offentlig.

Dette ble starten på omfattende demonstrasjoner i det østlige Tarai, som ledet til at Nepals regjering i slutten av januar sa seg villig til å forhandle med MJF og U. Yadav.

Av yrke er Upendra Yadav college-lærer i Sunsari-distriktet.